Societat

El cicló tropical Nargis provoca 22.464 morts i 41.000 desapareguts a Birmània

La ràdio estatal birmana ha elevat a 22.464 el número de morts i a 41.054 els desapareguts a causa del cicló tropical Nargis, que el cap de setmana passat va travessar el sud de Birmània.

La ONU calcula en cents de milers els birmans que han perdut les seves cases i que es troben sense sostre, xifra que algunes ONG sobre el terreny eleven per sobre del milió.

"Necessitem ajuda", ha admès el ministre birmà d'Informació, Kyaw Nsan, a Rangún, després de confirmar que només en la població de Bogalay, a uns 90 quilòmetres al sud-oest d'aquesta ciutat, han perdut la vida unes 10.000 persones.

Les zones més afectades són les regions d'Irrawaddy, Pegu i Rangún i els estats de Karen i Mon, on es va declarar l'estat d'emergència el dissabte passat, el dia següent que el cicló toqués terra pel delta del riu Irrawaddy.

L'encarregat de la missió de l'Organització Internacional per les Migracions (OIM) a Rangún, Mac Pieczowski, ha explicat que "totes les línies telefòniques estan tallades i és extremadament difícil obtenir informació de les àrees afectades.

L'ajuda internacional i la que faciliten les autoritats birmanes des de la nova capital del país, Naypyidaw, comença a arribar a Rangún, la ciutat més gran del país.
Aquest matí, un tren de mercaderies provinent del nord, amb prop de 30 vagons que contenien tendes de campanya i bidons d'aigua ha arribat a Rangún. Unes 800 tones d'arròs esperen als magatzems del Programa Mundial d'Aliments a l'espera de l'autorització oficial per a ser repartits.

La població de les àrees afectades no tenen subministrament d'aigua ni electricitat, falten aliments bàsics i els seus preus s'han disparat degut a l'especulació i a la creixent demanda.

Personal de la Creu Roja distribueix entre els afectats ajuda bàsica com plàstics amb els que cobrir les teulades que va arrencar el cicló i pastilles per a potabilitzar l'aigua, a més a més de mantes i roba.

La ONU ha culpat la Junta Militar birmana de l'elevat número de persones que han mort per no haver previngut a la població del perill que suposava el pas del cicló.

Els portaveus de diverses agències de les Nacions Unides també han apuntat que el tràmit dels visats per entrar a Birmània demora les operacions d'ajuda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.