Denuncien casos d’ansietat i malalties mentals greus al CIE de Barcelona
L’any 2022 van ser internades 482 persones, 85 més que el 2021, segons l’informe de la Fundació Migra Studium
Alerten de la vulneració de drets i demanen el tancament del centre
Una part important dels interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) situat a la Zona Franca de Barcelona pateixen angoixa, ansietat i casos de malalties mentals “greus”. Ho ha denunciat avui La Fundació Migra Studium durant la presentació de l’informe elaborat pel Servei Jesuïta a Migrants (SJM) sobre la situació dels set CIE que hi ha l’Estat, corresponent a l’any 2022. Segons aquest balanç, l’any passat van ser internades al centre de Barcelona 482 persones, 85 més que l’any anterior. Migra Studium assegura que d’aquest total, va acompanya 65 i que 47 d’elles presentaven algun problema de salut mental. I que va ser necessari activar el protocol de prevenció de suïcidi en 9 ocasions. L’entitat assegura que el CIE de la Zona Franca és el que va registrar la mitjana de temps d’ internament més alta de l’Estat, amb 39 dies. El màxim permès són 60 dies.
També denuncia que el centre de Barcelona és un dels que més sovint aplica mesures d’aïllament. L’any passat, dels 185 interns que van patir aïllament, 85 eren del CIE de Barcelona.
L’advocat de Migra Studium Josetxo Ordoñez ha apuntat que les raons per a l’aïllament d’interns al centre de Barcelona eren comportaments violents, amenaces autolesions, un fet que “encaixa perfectament” amb el “perfil de patiment” de les persones que estan dins.
Precisament, una de les principals denúncies fetes per Migra Studium és la manca d’acompanyament psicològic i psiquiàtric que es dona als interns, no només als de Barcelona. De fet, en la presentació de les dades, una voluntària de l’entitat ha denunciat haver-se trobat amb interns que amb prou feines podien parlar degut a les dosis de fàrmacs que se’ls hi havia subministrat.
El SJM ha tornat a denunciar els maltractaments que pateixen les persones en aquests centres i ha insistit en les males pràctiques en l’atenció a la protecció internacional, així com la manca d’accés a serveis de salut per a interns que necessitaven derivació a hospitals. Una constant vulneració dels drets humans que ha portat a Migra Studium a presentar l’anàlisi efectuat al Síndic de Greuges de Barcelona, davant del qual ha insistit en la necessitat de “tancar” aquests centres d’internament.
2.082 a tot l’estat
Al conjunt de l’estat, hi van haver 2.082 persones internades als diferents CIE d’Espanya, una xifra superior a l’any anterior (1.841), però molt per sota de les xifres abans de la pandèmia, on s’havien arribat a ingressar 6.473 persones l’any 2019.
Migra Studium conclou que la majoria dels internaments respondria a causes d’expulsió amb antecedents penals o policials, i que la majoria dels interns són marroquins i algerians.