Societat

La Creu Roja ja ha atès 80.000 persones afectades pel Cicló Nargis a Rangun

Birmània

Més 220.000 persones afectades pel cicló Nargis han rebut algun tipus d'ajuda els últims dies, de les quals més de 80.000 han sigut assistides per la Creu Roja a Rangun. La distribució de subministraments d'ajuda als milers de damnificats pel cicló que ha arrasat Rangun la setmana passada augmenta a poc a poc, segons col·laboradors de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja que presten serveis en aquest país d'Àsia sudoriental. Per altra banda, un enviament per vaixell carregat amb ajut de primers auxilis s'ha enfonsat aquest diumenge a prop de Bogalay en topar contra el tronc d'un arbre.

Tots els membres de l'equip i la tripulació, entre els quals es compten quatre membres de la Creu Roja a Rangun, estan sans i estalvis.

L'ajuda i els equips exteriors arriben, però encara calen més subministraments d'ajut. Un avió de la FICRMLR carregat amb 6 tones de materials de refugi (tendals enquitranats, fusta i eines) va aterrar a Rangun el 8 de maig i un segon avió amb 8 tones de subministraments similars va arribar-hi el 9 de maig. 'S'han distribuït tota mena de subministraments, aliments, articles d'higiene, pastilles per purificar l'aigua, mosquiteres, articles sanitaris i, el que és més important, materials de refugi', ha explicat Michael Annear, Coordinador Regional de Gestió de Desastres, de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICRMLR).

Segons explica aquesta organització, milers de persones s'han quedat sense sostre i viuen en condicions deplorables. Hospitals, escoles i altres grans edificis acullen les persones desplaçades però, tot i que ja han rebut una primera ajuda i s'han instal·lat i reparat bombes d'aigua, l'aigua al voltant d'aquests edificis comença a mostrar evidències del procés de putrefacció que pateix. Per això, Annear ha assegurat que 'el material de refugi és prioritat absoluta en aquest moment i també controlem de prop la situació de salut'. 'Hi ha una gran quantitat d'aigua estancada per tot arreu i ja tenim notícia de brots aïllats de malalties intestinals i transmeses per mosquits', ha afegit.

Des de divendres, la Federació Internacional compta sobre el terreny amb un equip d'avaluació integrat per representants de les Societats Nacionals de la Creu Roja d'Alemanya, Dinamarca i Irlanda. Aquest equip col·labora en l'anàlisi de la informació que recullen altres vuit equips d'avaluació de la Creu Roja de Rangun pels voltants de la capital i a les zones més castigades del delta del riu Irauadi.

Vaixell de la Creu Roja enfonsat a Bogalay
Un enviament per vaixell de la Federació Internacional carregat amb ajut de primers auxilis per a més de 1.000 persones que viatjava pel riu en l'àrea devastada a prop de Bogalay, s'ha enfonsat aquest diumenge al topar contra el tronc d'un arbre. Tots els membres de l'equip i la tripulació, entre els quals es compten quatre membres de la Creu Roja a Rangun, estan sans i estalvis. La càrrega perduda inclou 100 sacs d'arròs, 5.000 litres d'aigua potable, 10.000 tabletes de purificació d'aigua, 200 bidons, 30 caixes de roba i 1.000 barres de sabó.

A la capital, Rangun, amb més de 6 milions d'habitants, centenars de persones voluntàries de la Creu Roja de Rangun han repartit 5 tones d'arròs donades pel Programa Mundial d'Aliments alhora que participen en la tasques de neteja per contribuir a facilitar que el trànsit sigui més fluid.

La Creu Roja de Rangun i la Federació Internacional col·laboren estretament amb els funcionaris estatals compartint la informació a mesura que va arribant. També es mantenen reunions regulars de coordinació, tant a Rangun, com a Bangkok (Tailàndia), Kuala Lumpur (Malàisia) i Ginebra (Suïssa).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.