Societat

Demanda contra Ferran Adrià per engany al mecenes d'El Bulli

Tribunals

"El Bulli que avui coneixem no seria el mateix sense aquesta cuina, que ha estat un element fonamental en la nostra evolució". La cuina de què es parla a la pàgina web del restaurant de Ferran Adrià -un espai de 325 metres quadrats- va ser finançada, l'any 1994, amb els diners de l'empresari i mecenes Miquel Horta que, des d'aleshores, va entrar a formar part d'El Bulli SL, la societat que gestiona el restaurant. Horta va ser soci de Ferran Adrià i Juli Soler fins al 2005, quan se'n va desvincular. Els fills d'Horta, que administren el patrimoni de l'empresari, van presentar ahir una demanada judicial al deganat de Barcelona perquè consideren que Adrià i Soler van enganyar el seu pare quan li van comprar la seva part d'El Bulli SL per una quantitat "irrisòria". Aquest és l'inici d'una llarga batalla legal que podria tenir, fins i tot, alguna derivada en el terreny penal.

El primer pas de l'estratègia judicial dels fills d'Horta, amb l'assessorament de l'advocat Ignacio Navas, ha consistit en la presentació d'una demanda de mesures preliminars que serà tramitada per un jutjat mercantil de Barcelona. Es sol·licita al jutge que intervingui tota la documentació comptable de la societat Restaurant El Bulli SL. L'objectiu és analitzar a fons tot els números i els moviments comptables d'El Bulli i tot l'entramat d'empreses que s'ha bastit al seu entorn per poder calibrar l'abast real de "l'engany" de què hauria sigut víctima Horta.

Parlen d'"engany"
Un cop es disposi d'aquesta informació, els fills d'Horta formalitzaran la demanda amb una reclamació concreta de quantitats. Si el jutge no autoritza aquesta intervenció, l'estratègia judicial seguirà endavant igualment perquè amb la informació de què es disposa fins al moment els fills d'Horta ja s'atreveixen a parlar públicament d'"engany" en la venda de les accions. Segons ha pogut saber l'AVUI, quan Horta va entrar a formar part de la societat El Bulli ho va fer amb una aportació dinerària de més de 40 milions de pessetes de l'època i una participació del 20%. A més dels diners, les amistats d'Horta van permetre connectar ràpidament El Bulli amb l'alta burgesia catalana i espanyola, com Pere Portabella i el matrimoni Boyer-Preysler. La venda de la seva part, l'any 2005, hauria rondat el milió d'euros.

Aprofitats
Els administradors dels béns de Miquel Horta -que es gestionen a través de la societat Dalga SA- sostenen que Adrià i Soler s'haurien aprofitat del fet que l'empresari pateix una malaltia psiquiàtrica greu que l'impossibilita per dur a terme actes jurídics. També sent coneixedors d'aquesta condició, li van "amagar [a Horta] els beneficis i activitats paral·leles" que va emprendre El Bulli SL "durant el temps en què Dalga SA va ser-ne sòcia".

Juli Soler va assegurar ahir a aquest diari que no tenia constància de les accions judicials i que un cop els arribin faran el que creguin convenient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Collboni: el suïcidi de les dues germanes és la “cara més dura” de la crisi

Barcelona
serveis

Mataró torna a activar el servei dels serenos a les nits fins a l’octubre

Mataró

Nous espais d’ombra artificial per fer front a les onades de calor

banyoles
medi ambient

Vilassar de Mar instal·la plaques solars a cinc equipaments municipals

Vilassar de mar

Queixes pel cablejat telefònic tirat pel terra dels camps

sant martí vell
successos

Desmantellen una organització criminal internacional per estafar avis

Barcelona
sanitat

Identifiquen el primer biomarcador per fer un diagnòstic diferencial de la demència frontotemporal

barcelona
societat

Els viatgers allotjats en apartaments turístics puja prop d’un 14% al maig

Barcelona
societat

Més de 3 tones de captures en el primer dia de pesca després de la veda a Cambrils

Tarragona