Societat

Revetlla amb més color i menys soroll

Un dels ingredients que no poden faltar la nit de Sant Joan, els petards, torna a irrompre amb força, després d’un 2022 en què es va arribar a xifres similars a les del 2019, abans de la pandèmia. El sector pirotècnic de Catalunya espera incrementar un 10% les vendes aquest Sant Joan i arribar als 20 milions d’euros de facturació. Laurens Carbonell, supervisor dels establiments Petardos CM al Vallès i al Maresme, amb més de 100 botigues i 400 casetes a tot Catalunya, afirma que les vendes que es produeixen els darrers tres dies abans de la revetlla representen el 70% de la facturació. “L’any passat va ser un bon any, i esperem que aquest 2023 també ho sigui”, diu.

Segons el sector, els coets i els trons continuen mantenint vendes, però en menor mesura. I des de fa anys van a l’alça els productes més lluminosos, com ara les fonts. Laurens Carbonell explica que tenen tres tipus de clients: “Les famílies que busquen productes de baixa sonoritat: fonts, bombetes i bengales. Els adolescents que busquen més els trons, com més millor, i després les persones a qui els agrada més el tema dels colors, i ja passaríem al tema de les fonts, les bateries i els coets. És per això que tenim més bateries i hem actualitzat algunes fonts perquè el client busca articles de llarga durada i que l’efecte sigui variat.”

Els de baixa sonoritat també es fan un espai: “El soroll pot ser molest per als animals de companyia, els nens petits i la gent gran, i per això es poden trobar propostes específiques al catàleg de molt baixa sonoritat”, sosté.

La ciutat de Barcelona també disposa des d’aquest dilluns d’una caseta de petards on només es vendran productes de mitjana i baixa sonoritat. Està situada a la plaça Molina i és de l’empresa La Traca, que l’any passat ja va obrir una botiga de productes pirotècnics de baixa sonoritat a Terrassa.

Pel que fa als preus dels productes pirotècnics, no han variat respecte l’any passat. Laurens Carbonell, de Petardos CM, relata que amb la guerra d’Ucraïna hi va haver un increment, per la pólvora, però que enguany s’han mantingut els preus, o si han pujat “és molt poc.”

Alerta per la sequera

La sequera obliga a conscienciar els clients de ser prudents a l’hora de triar el lloc per tirar els petards. Està prohibit llançar coets a menys de 500 metres de zones arbrades, i es recomana fer-ho a sobre d’un terra pavimentat. Les pluges registrades al maig, i a principis de juny, no han estat suficients per alleugerir l’asfíxia que pateixen els boscos i es podrien produir incendis amb la mínima guspira. És per això que l’associació de professionals de la pirotècnia i Protecció Civil han establert una sèrie de consells que estan a disposició dels clients de les botigues de petards.

Totes aquestes recomanacions es poden consultar al web interior.gencat.cat/revetlles. Són vídeos i material divulgatiu per poder gaudir d’unes revetlles sense riscos. Es recomana comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat, i no encendre’ls mai a les mans, ni a prop de la cara o del cos. I també és obligatori informar-se al mateix municipi de les limitacions de tirar petards i fer fogueres. Es demana fer-les com a mínim a més de 15 metres de la façana dels edificis. I compte perquè està prohibit encendre’n als terrenys forestals i cal tenir elements per apagar-les a prop, siguin galledes, mànegues d’aigua o extintors.

A tots els municipis costaners de l’àrea metropolitana de Barcelona tampoc està permès fer fogueres a les platges, per evitar incendis i cremades, i prevenir la presència de residus perillosos que contaminen la sorra. A Mollet del Vallès, per exemple, el consistori ha emès un ban en què estableix uns horaris per llançar el material pirotècnic i recomana fer ús dels petards lluminosos i no els sonors. I adverteix que incomplir la normativa, que prohibeix fer fogueres sense autorització, pot comportar multes de fins a 3.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia