Societat

CULTURA

Posen a l’abast del públic més de 6.200 articles periodístics de Josep Pla

La prolífica obra periodística de Josep Pla, a un clic. Neix joseppladigital.cat, una plataforma que recull, digitalitzats, més de 6.200 articles que l’escriptor palafrugellenc va publicar en premsa entre els anys 1917 i 1980, segons recull l’agència ACN. Darrere del web, que és un projecte de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona (UdG), hi ha una feina ingent de localització, digitalització i indexació dels articles que s’ha allargat sis anys amb l’objectiu de posar a l’abast del públic la producció periodística de seixanta anys d’ofici. D’aquesta manera, hi ha textos publicats a 66 capçaleres i el portal permet fer cerques per noms de persona, de lloc o paraules que apareixen al titular. Com a curiositat, la persona més citada és Alejando Lerroux i el topònim, França.

"Són més de 6.000 articles de diaris catalans i espanyols majoritàriament, però també alguns d’italians i francesos, cosa que demostra clarament que Pla, si no és el periodista més important de la cultura catalana, segurament és el més prolífic, el que va publicar més i de manera més continuada", va explicar el director de la Càtedra Josep Pla, Xavier Pla, durant la presentació del portal joseppladigital.cat ahir al matí. De fet, que l’hemeroteca dedicada a Josep Pla, que és oberta a tothom, vegi la llum ha costat sis anys de feina i, segons va remarcar el director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero, encara no està acabada perquè falta afegir-hi alguns articles que ja estan localitzats. El treball ha estat minuciós perquè ha calgut localitzar els articles, les capçaleres, digitalitzar-los i, després, indexar-los per facilitar la recerca i troballa dels textos. D’aquesta manera, al portal hi ha des dels primers articles que Josep Pla va publicar el 1917 fins a l’etapa final de la seva vida. Els usuaris es podran endinsar en l’univers periodístic de Pla, la seva qualitat literària, la inquietud per multitud de temàtiques i una capacitat d’anàlisi afilada que manté la vigència avui dia.

En paral·lel, el web també té un apartat de recursos docents i una de les finalitats és apropar Pla i la literatura catalana als estudiants de secundària o Batxillerat. D’aquesta manera, un objectiu més a mitjà termini és completar una representació cartogràfica, sobre mapa, de la trajectòria periodística de l’escriptor. En aquest sentit, l’editor de Destino (Grup 62), Jordi Cornudella, va subratllar la potència d’aquesta eina per a la feina editorial, perquè hi ha la possibilitat d’anar als articles originals per comprovar, per exemple, si hi ha hagut alguna errata que s’ha anat reproduint en el temps o si ja era la paraula utilitzada per Pla. Aquest es tracta d’un projecte liderat per la Càtedra Josep Pla però ha estat un treball que ha aplegat diversos investigadors.

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2306136-posen-a-l-abast-del-public-mes-de-6-200-articles-de-josep-pla.html?cca=3

2306136



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia