A judici l’escopeter que va disparar contra Roger Español
El jutge també ha processat quatre agents més de la policia espanyola
L’home va perdre l’ull per l’impacte d’una bala de goma durant la concentració per defensar l’1-O a l’escola Ramon Llull de Barcelona
El jutge instructor ha decidit enviar a judici tota la cadena de comandaments i a l’escopeter que va disparar la bala de goma que va fer perdre l’ull a Roger Español durant el referèndum de l’1 d’octubre. Òmnium Cultural, com a acusació popular, i Irídia, com a acusació particular i popular, han rebut avui la conclusió del sumari del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona que investigava la violència policíaca del Primer d’Octubre. Per primera vegada s’enviarà a judici a l’escopeter i a tota la seva cadena de comandaments, en aquest cas, com a responsables d’haver disparat i ferit a Roger Español. En total, cinc agents del cos de la policia espanyola: l’escopeter, tres membres de la cadena de comandament, i un cinquè agent, per altres lesions.
L’Audiència Provincial obrirà el termini perquè les acusacions presentin els corresponents escrits d’acusació. Al seu escrit quan va decidir processar els acusats, el jutge ja apuntava que l’escopeter “havia incomplert les mesures de seguretat recollides en la circular sobre el material antidisturbis”.
Español va rebre l’impacte de bala mentre participava en una concentració per defensar la celebració del Referèndum a l’escola Ramon Llull de Barcelona.
El magistrat considera que els agents de la Policia Nacional van tenir diverses reunions operatives com a mínim el 29 i 30 de setembre, en les quals es van distribuir els diversos grups i zones en les que actuarien si fos necessari. Els caps de grup van inspeccionar personalment els col·legis de la seva zona designada per conèixer la seva ubicació i accessos.
L’escrit del jutge remarca que la llei estableix que l’actuació de la policia sempre ha d’evitar ser “abusiva, arbitrària o discriminatòria” ni que comporti “violència física o verbal”. A més, els agents han de mantenir en tot moment “un tracte correcte i acurat en les seves relacions amb els ciutadans, a qui procuraran auxiliar i protegir”. “En totes les seves intervencions proporcionaran informació complerta i tant àmplia com sigui possible sobre les causes i finalitats de l’actuació”, rebla. També els recorda que han d’actuar sempre seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i que “només hauran d’utilitzar les armes en les situacions en que existeixi un risc racionalment greu per a la seva vida, la seva integritat física o la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que puguin suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana”.