Societat

Societat

Els serenos convencen

Mataró anuncia que els agents cívics nocturns tornen als carrers avui

El servei va acumular 3.112 actuacions, sobretot vinculades a residus

La recuperació de la figura del sereno, o de l’agent cívic nocturn, ha resultat un encert per l’Ajuntament de Mataró, que la va posar en marxa com a prova pilot l’any passat i que, divendres, va anunciar que la recuperava des d’avui i fins al desembre. El servei estarà integrat per un equip de deu persones, dos coordinadors i vuit serenos que treballaran per parelles i que, segons el comunicat, “faran tasques de suport per incrementar la capacitat preventiva, inspectora i assistencial en horari nocturn dels serveis de seguretat, civisme i espai públic”. La regidora de Seguretat, Núria Moreno, explica que els resultats obtinguts avalaven la continuïtat del servei. “Durant la prova pilot, els serenos van superar les 3.000 actuacions i van donar resposta a determinades demandes que se’ns havien fet arribar des de la ciutadania”, comenta. En concret. de les 3.122 accions, les més nombroses van estar relacionades amb residus (701), atencions personalitzades (698), punts de seguiment estàtic de molèsties per soroll (431), consum d’alcohol a la via pública (417), sensellarisme (337) i desperfectes en el mobiliari urbà (280) i en parcs i jardins (141).

A partir d’avui, els agents treballaran de dilluns a diumenge en un horari de 9 de la nit a 4 de la matinada. “Durant els caps de setmana, estaran especialment atents a les zones d’oci nocturn”, assenyala la regidora, que hi afegeix que, coincidint amb la celebració de Les Santes, la festa major de la ciutat a finals de juliol, “els agents seran presents allà on es facin els actes de celebració”.

Amb unes rutes predefinides pels diferents barris, els serenos de Mataró estaran permanentment comunicats amb els agents de la policia local, “a qui avisaran quan es produeixi alguna incidència vinculada als seus àmbits, com ara la seguretat, les ocupacions i els horaris de tancament d’activitats públiques”. A banda d’estar al cas de les incidències, però, els agents cívics nocturns també tindran una tasca tan o més important, com és fer d’informadors de campanyes de prevenció i detecció en situacions relacionades amb la violència de gènere o de vulnerabilitat, entre d’altres. “Crec que la prova pilot de l’any passat va ajudar a familiaritzar els veïns amb la figura dels serenos i el servei comença a ser prou conegut, i confiem que la gent en farà un bon ús”, comenta Núria Moreno. L’increment de la seguretat, la millora de la convivència i la percepció de la seguretat als espais públics van ser els arguments exhibits l’any passat per l’alcalde, David Bote, quan es va presentar el servei. Arguments que continuen sent vigents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.