Societat

60.000 grans dependents encara no han rebut cap ajuda

Uns 60.000 grans dependents que han formalitzat la seva sol·licitud per a beneficiar-se de les ajuts de la llei de la dependència encara no han rebut cap ajuda.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha fet avui balanç del primer any d'aplicació de la normativa, que a Catalunya, de la mateixa manera que en altres comunitats, ha estat marcat pels retards en la realització de les valoracions, les resolucions i el pagament de les prestacions.
Al llarg d'aquests últims dotze mesos la Generalitat ha rebut un total de 72.738 sol·licituds de valoració del grau de dependència, de les què s'han efectuat prop de 46.700. Amb tot, només 12.658 (el 17,8%) compten ja amb el seu Programa d'Atenció Individual (PIA), indispensable per rebre algun servei o ajuda econòmica.

Fins ara, el 70% dels Programes Individuals d'Atenció s'estaven realitzant fora del termini previst, que és de sis mesos des que es presenta la sol·licitud de valoració de dependència fins que s'ofereix una resolució del PIA als beneficiaris.
Això no obstant, la consellera Capdevila ha assegurat que el desplegament de la llei està funcionant ara a bon ritme, cosa que permetrà que a partir d'aquest estiu es compleixin estrictament els terminis que marca la normativa i s'assoleixi la "plena normalitat".

Funció de l'assistent personal
La Generalitat ha avançat novetats respecte la llei. En primer lloc, es regularà, per primera vegada a l'Estat, la funció de l'assistent personal d'una persona dependent, detallant els requisits que hauran de complir tant els beneficiaris com els qui ofereixin el servei.

A aquesta prestació només podran accedir les persones amb la màxima dependència que desenvolupin activitats regulars en l'àmbit educatiu o laboral, mentre que els assistents rebran un import mensual d'entre 426 i 1.308 euros, depenent de la funció que realitzin.

Ajuda mínima
El govern català, d'altra banda, garantirà una prestació econòmica mínima, del 25% que li correspondria com beneficiari de la llei de dependència, a totes les persones dependents que veuen reduïdes les seves ajudes perquè reben una pensió de la Seguretat Social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.