Societat

Montilla fa un gir i aposta ara per reconvertir la canonada

Sequera

El president José Montilla ha enfilat un nou gir en la política del govern davant la sequera. Si dimarts el consell executiu es refermava, amb fortes resistències dels socis d'ERC i ICV, en les mesures d'emergència, ahir el president va apuntar la possibilitat de "reconvertir" la canonada que havia de servir per portar l'aigua de l'Ebre si finalment el transvasament queda descartat. La reconversió passaria per connectar les xarxes amb la futura dessalinitzadora de Cunit. Montilla va apuntar el nou canvi de rumb en declaracions a Onda Cero, i va assegurar que estarà "encantat" de renunciar al minitransvasament si hi ha prou aigua fins a la tardor.

Des de la Moncloa, José Luis Rodríguez Zapatero té presa la decisió de derogar el transvasament, si bé no està determinat el termini per fer-ho públic i, sobretot, per fer-ho efectiu. El que és segur és que per a la inauguració de l'Expo de Saragossa del 12 de juny, dedicada a l'aigua, aquesta qüestió estarà resolta per part del consell de ministres. De tot plegat Zapatero n'ha mantingut informat Montilla. Dimarts van parlar per telèfon, informa Montse Oliva. La previsió del govern català és no introduir cap canvi en el decret de sequera fins a la reunió de govern de dimarts.

Noves discrepàncies

En qualsevol cas, la fórmula insinuada per Montilla va originar un nou episodi de discrepàncies amb els seus socis, que es van afanyar a posar com a condició que la connexió en cap cas permeti portar aigua de l'Ebre a Barcelona. No accepten de cap manera la interconnexió de conques. Tant ERC com ICV ja tenen preparada l'oposició a aquesta possibilitat. La republicana Anna Simó va acceptar al Parlament un enllaç amb la dessalinitzadora de Cunit però només cap al sud, deixant enlaire la connexió amb Barcelona. No es va estar d'acusar també els socialistes de provocar "soroll" al govern amb els seus dubtes. "Encara resultarà que qui demana fer la interconnexió està fent soroll dins del govern, com sovint se'ns atribueix a ERC", va insistir.

L'ecosocialista Jaume Bosch va presentar encara una tercera fórmula, i va demanar que la dessalinitzadora tingui una sortida cap al sud i una altra cap al nord, en forma de V. D'aquesta manera no hi hauria connexió real entre la conca de l'Ebre i la del Ter-Llobregat.

En sentit del tot oposat als dels socis del PSC, que reclamen la derogació del decret llei del transvasament, CiU i PP van exigir a Montilla que no cedeixi davant dels socis ni dels interessos del PSOE quan tem la tensió amb l'Aragó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró

Vic reclama que també es “relaxin” les restriccions per la sequera a Osona

Vic

El sindicat USPAC acusa Interior de “treure’s les puces de sobre” en el cas de Girona

girona
SOCIETAT

Manresa inaugura la comissaria conjunta de Mossos i Policia Local al centre

Manresa

S’amplia a 51 espais la xarxa de refugis climàtics per aquest estiu

girona

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga
estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona