GIRONA
Aigua És Vida qualifica d’il·legal el conveni amb el Consorci de la Costa Brava sobre la planta de Montfullà
L’entitat de protecció del medi ambient Aigua És Vida Girona ha qualificat d’il·legal el conveni entre l’Ajuntament i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona (CACBGI) per l’ús d’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó). Aigua És Vida va presentar un recurs contra l’aprovació del conveni, que l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), va rebutjar amb un decret el 16 de juny.
El portaveu d’Aigua És Vida, Pau Masramon, lamenta que el nou equip de govern, encapçalat per Guanyem, validi la gestió feta per Junts en el mandat anterior i qualifica de “decebedor” que Guanyem acati la valoració d’un “funcionari espanyol [el secretari municipal]”. Considera que permetre que el CACBGI obtingui un cabal d’aigua de 1.380 litres per segon de la planta de Montfullà contravé a “una llei de rang superior, la llei franquista de 1959 [cabal permès màxim d’1 m³/s]”, cosa que es perpetua amb els recents acords, sosté.
El conveni entre l’Ajuntament i el Consorci va ser aprovat a Girona el 17 d’abril i el 9 de maig en sessió extraordinària del CACBGI, integrat per la Diputació de Girona i 47 municipis consorciats.
Masramon considera que l’Ajuntament ha permès que el Consorci “vengués” l’aigua als municipis de la Costa Brava a un preu “quatre vegades inferior” al que l’antiga empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa) la va vendre a Bescanó, Aiguaviva, Vilablareix, Sant Julià de Ramis, Quart i Fornells. Aigua És Vida es pregunta si el consistori encarirà el preu al Consorci, cosa que l’equip de govern estudiarà, i es planteja presentar un recurs contenciós administratiu al jutjat. Per Masramon, les concessions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al consistori i al Consorci “no han estat publicades” després de l’ampliació de la planta de Montfullà, el 2012.
El ple d’ahir va ratificar el decret de denegació de Salellas del recurs d’Aigua és Vida. La ratificació va tenir els vots a favor de l’equip de govern –Guanyem (8 regidors), Junts (6) i ERC (3)–, l’abstenció del PP (1 edil) i la negativa de nou regidors –el PSC (8) i Vox (1).
Sense gerent a Trargisa
El ple també va aprovar la desvinculació del director gerent de l’empresa supramunicipal Tractament de Residus i d’Aigües Residuals del Sistema de Girona SA (Trargisa). L’Ajuntament no ha autoritzat l’enginyer Jordi Pons, gerent de Trargisa, perquè comptabilitzi la seva feina a Girona amb la gerència en una planta de residus de Mataró, on anirà a treballar, i tampoc no se li concedeix una excedència.
El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot (Guanyem), ha destacat que Pons col·laborarà amb el nou equip de govern en processos en marxa com ara les obres a la incineradora de Campdorà. Dijous passat Cot i Pons van coincidir en una visita a la planta de Campdorà amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire. Temporalment, Cot assumirà les funcions de conseller delegat de Trargisa, segons va dir el mateix regidor en el ple.
És el segon canvi rellevant en una empresa municipal des que ha començat el mandat. El ple del 14 de juliol va oficialitzar l’acomiadament de la directora tècnica i gerent de l’empresa Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), Laura Mascort, per faltes disciplinàries molt greus. Al PSC li preocupa que les dues empreses públiques no tinguin gerent, va dir la portaveu, Sílvia Paneque.
Director de Girona FM
D’altra banda, amb 26 vots a favor i l’abstenció de Vox, la sessió va avalar la contractació del periodista Oriol Mas (Girona, 1980) com a director de l’emissora de ràdio municipal Girona FM. Mas ha estat l’escollit en un procés públic de contractació i serà el director durant quatre anys, amb possibilitat de pròrroga de dos anys més. S’incorporarà a l’emissora l’1 de setembre. Mas va ser el coordinador de l’Oficina de Comunicació del consistori gironí (2016-2023) i havia treballat a El Punt Avui.
Abans del ple, es va fer un minut de silenci en record de la Carla, veïna de Sant Narcís assassinada fa uns dies.