Societat
Els casals d’agost, garantia de vacances
L’oferta de lleure educatiu assegura aquest mes que els infants més vulnerables trobin un respir
Les dificultats econòmiques fan que moltes famílies hagin de treballar a l’agost i necessitin ajut amb els fills
La possibilitat d’escollir casals i colònies decau notablement respecte del mes de juliol
Les escoles on es fan els casals no estan preparades per als episodis de calor extrema
Aquest és també un col·lectiu més sensible a l’aturada educativa que representa l’estiu
Una ullada a l’oferta de casals estiuencs permet constatar que l’oferta al juliol és àmplia i variada i que a l’agost decau notablement. Com a mostra, dos exemples. Al web de Fundesplai apareixien 116 casals disponibles al juliol i 28 a l’agost. Al Canal Olímpic de Castelldefels, els 17 casals disponibles al juliol es converteixen en dos les setmanes centrals d’agost i en quatre la resta del mes. A l’agost, encara mes tradicional de vacances per a moltes famílies, hi ha menys oferta i sovint més cara, fet que es converteix en un problema per a aquells infants en situació de pobresa per als quals el lleure educatiu és especialment important. “A l’agost baixa l’oferta educativa i molts nanos queden penjats. Necessiten seguir al casal perquè és l’espai on tenen referents fora del domicili.”
Així ho explica Alana Hurtado, responsable de les campanyes socials de la Fundació Pere Tarrés. Per pal·liar l’impacte que aquesta desconnexió té en uns infants i adolescents que no poden marxar de vacances i que viuen en entorns complicats, la fundació programa cada agost casals específics per a nens i nenes de famílies en situació de vulnerabilitat. “Les casuístiques familiars són diverses, estan en risc de pobresa o en situació de pobresa severa, llars on hi ha problemes i els nens i nenes necessiten unes hores al dia per tenir uns altres referents, unes rutines, desconnectar i connectar amb altres nens”, explica Hurtado. Aquest mes d’agost més de 700 infants, principalment, i també adolescents han participat en els casals socials, acompanyats d’una vuitantena de monitors.
Aquest és també un col·lectiu més sensible a l’aturada educativa que representa l’estiu. La pèrdua d’aprenentatges que suposen els mesos d’estiu incideix més en l’alumnat a qui les famílies difícilment poden donar els estímuls que representen viatjar o fer ús de l’oferta cultural de les ciutats. “El 34% de les llars amb les quals treballem estan en una situació de pobresa severa”, il·lustra Hurtado, que alerta que es tracta de casos que estan esdevenint crònics. “Aquestes famílies arrosseguen crisi rere crisi i no se’n surten. Al contrari, les dificultats augmenten”, alerta.
Els casals socials, doncs, són un espai de lleure important i durant l’agost la fundació en té deu en marxa: set a la demarcació de Barcelona i la resta repartits entre Catalunya i les Balears. N’hi ha un a Tarragona destinat específicament a infants amb necessitats especials. “Tots els casals són inclusius, però aquest està dedicat a casos més greus” que necessiten una atenció especial a problemes físics, motrius o mentals. Estan sobretot destinats a infants d’entre tres i dotze anys, tot i que també hi ha oferta per a edats superiors.
Els casals socials estan estructurats en quinzenes, perquè els organitzadors consideren que és el temps indispensable per crear un vincle amb l’equip. S’adapten, però, a les necessitats familiars en cas que calgui una durada d’una setmana, per exemple. I els horaris, de les nou del matí a les tres de la tarda, asseguren dos àpats als participants. Cada setmana hi ha dues sortides a l’exterior, una de les quals a la piscina, i la resta del temps s’articula entorn de jocs i tallers. La seguera ha obligat a reduir les activitats amb aigua que es fan als locals, tot i que alguna remullada cau de tant en tant per combatre la calor. “Així els infants són també conscients de la necessitat de reduir aigua. El component educatiu i sensibilitzador sempre hi és present”, explica la coordinadora de les campanyes socials.
Projectes als barris
L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat també una sèrie de casals d’estiu amb l’objectiu de lluitar contra les desigualtats. Es tracta d’una iniciativa que s’està desenvolupant durant aquest mes d’agost i que està destinada a 300 infants de diferents barris de Barcelona. Es tracta d’uns casals gratuïts “i de qualitat que pretenen oferir una proposta als infants per gaudir del temps de vacances al seu barri durant el mes d’agost, període en què l’oferta de casals és pràcticament nul·la”, segons fonts municipals. Aquesta oferta es concentra als barris del Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau, el Carmel, Sant Genís dels Agudells, Baró de Viver, el Bon Pastor, Zona Nord, Roquetes-Verdum, la Trinitat Nova, la Trinitat Vella, la Marina i el Raval-Gòtic, i hi participen infants d’entre sis i dotze anys. Formen part del projecte Baobab, un programa creat per l’Ajuntament a través de l’Institut Municipal d’Educació que vol impulsar i enfortir projectes de lleure educatiu amb base comunitària per donar resposta a les necessitats educatives detectades als barris d’acció prioritària. El pla es va crear el 2016 emparat per la llei de barris a la Trinitat Nova, Baró de Viver i el Besòs i el Maresme i ara inclou una dotzena de barris. S’han ofert en total 1.300 places, cosa que ha representat una inversió global de 450.000 euros.
Fundesplai és una de les entitats del lleure educatiu que organitza els casals del projecte Baobab. En tenen dos en marxa, al Bon Pastor i a Baró de Viver, amb 200 infants en total. També organitza casals dels anomenats socials, tot i que a l’entitat no li agrada diferenciar-los de la resta, a Bellvitge –l’Hospitalet–, Pubilla Cases - Can Vidalet –entre l’Hospitalet i Esplugues– i Sant Cosme –al Prat–, a més d’un altre a Barcelona per encàrrec de la Fundació Canpedró. En total, 450 infants per als quals la participació al casal d’agost representa “les seves vacances”. Així ho explica Mireia Garcia, cap del departament de lleure de Fundesplai. La fundació va començar a organitzar aquests casals arran de la crisi del 2010, de la qual moltes famílies no han aconseguit recuperar-se. Estan sufragats pels ajuntaments o bé els participants reben beques de Fundesplai. “Abans molta gent podia fer vacances a l’agost. Ara cada cop més és una necessitat de les famílies tenir activitats a l’agost perquè la situació de crisi en què viuen fa que hagin de treballar aquest mes”, explica Garcia. Els infants troben en els casals d’agost un temps d’esbarjo, que es reparteix entre les activitats als locals, les excursions i les sortides a la piscina.
Els casals, que s’estenen fins a les quatre o dos quarts de cinc de la tarda, garanteixen també els àpats en un període en què no es reben les beques menjador. No hi ha gaire diferència entre els casals de les diferents ciutats metropolitanes. “Hi ha la mateixa exclusió social i les mateixes necessitats”, assenyala Garcia, que afegeix que per a molts “aquestes són les seves úniques vacances; els garantim que puguin fer sortides”. El component educatiu guia també l’organització dels casals d’estiu. Aquest estiu, igual que es va fer el passat, l’oferta de lleure educatiu de Fundesplai s’articula entorn de l’alimentació sostenible.
Massa calor
Els casals que s’estan organitzant als diferents barris comparteixen, en general, un altre fet: les deficiències de climatització amb què estan afrontant la calor extrema d’aquest estiu. La majoria es fan en escoles. Ja fa temps que docents i alumnes es queixen de la calor que fa a l’inici i el final de curs. Aquesta calor s’accentua als mesos de juliol i agost, amb l’agreujant que la sequera fa que es tingui més cura amb els jocs d’aigua. “La calor s’està notant molt als casals. Els infants ja no poden més, els espais no estan preparats per a una calor que ha vingut per quedar-se”, denuncia Garcia. “Quan es van fer les eleccions del juliol tothom en parlava, però un cop passades s’han oblidat dels nens. Hem hagut de comprar ventiladors per a algunes escoles”, diu.
Garcia té una altra queixa: els casals del projecte Baobab tenen un fort component comunitari i es treballa amb filosofia d’aprenentatge i servei, de relació amb la comunitat i les entitats del barri. Però sortir a l’exterior costa en plena onada de calor i més quan molts refugis climàtics, com els centres cívics, “obren a les tardes, a partir de les quatre o les cinc, que és quan el casal s’acaba”. Malgrat aquestes dificultats, la valoració que fa Garcia dels casals d’agost és positiva. “Cobrim una necessitat social de la població i cada cop en tenim més.”
Els participants del lleure educatiu de l’agost acostumen a ser-ho també del que s’organitza al juliol i la resta de l’any. Les fundacions obren cada any campanyes de beques perquè infants i joves amb dificultats puguin participar en casals i colònies, una recollida de fons en què impliquen particulars i empreses. Fundesplai ha becat enguany unes 8.000 persones, una xifra similar a la de l’any passat. Els ajuts de la Fundació Pere Tarrés han arribat a 6.300 infants i joves, una xifra superior a la d’exercicis anteriors.
Les famílies s’apunten cada cop més a les colònies
Rosa M. BravoAnar de colònies no és pas una experiència limitada als infants i joves. Cada cop més és una alternativa d’oci estiuenc per a les famílies, segons les dades de la Fundació Pere Tarrés: enguany el nombre de participants en el programa Marxem en família s’ha incrementat un 30% respecte de l’estiu del 2022. Més de 2.700 persones han optat per aquesta modalitat de vacances i les cases de colònies i albergs de la demarcació de Lleida han estat l’opció escollida pel 70% de les famílies.
La fundació va decidir fa uns anys posar en marxa aquesta iniciativa partint de la reflexió que anar de colònies és una experiència única i educativa per als infants, adolescents i joves, però també ho pot ser per als seus familiars. De forma similar al programa per als més petits, els familiars dormen en lliteres, fan excursions, participen en gimcanes i practiquen esports i jocs. Aquesta modalitat de vacances s’organitza seguint la filosofia de l’educació en el lleure, segons la fundació, i per aquest motiu els equips de monitors especialitzats proposen activitats que duguin infants i adults a viure experiències amb sentit, a adquirir nous coneixements i valors en un ambient lúdic i familiar. La descoberta de l’entorn i de la riquesa dels paisatges naturals que envolten les nou cases i albergs que la fundació dedica a les vacances en família és un dels punts forts de la proposta.
Albert Riu, director del servei colònies de vacances de la Fundació Pere Tarrés, destaca que un altre aspecte atractiu del programa és la convivència amb altres famílies. “El que valoren més les famílies és el bon ambient i la convivència que els participants troben a l’equipament. Els infants juguen entre ells i sorgeixen grups d’amics“, explica Riu. El director del servei afegeix que fer les vacances familiars en una casa de colònies és “una manera de sentir-te part d’una petita comunitat i generar vincles amb altres famílies”. Els participants en edicions anteriors valoren, sobretot, els entorns naturals, els espais de les cases, el treball dels monitors i la qualitat de les activitats.