Societat

De gran pulmó verd a escola prefabricada

La notícia del lector

Amb 4.000m2 de zona verda, el Parc del Congrés es va convertir en centre neuràlgic de la vida social del barri de la Xinesca de Vilassar de Mar des de la seva inauguració ara fa vuit anys. Però aquesta construcció, llargament reivindicada pels veïns, farà un parèntesi obligat en la seva història a partir del 12 de maig fins a una data encara indeterminada. L'Ajuntament i el departament d'Educació hi instal·laran barracons escolars mentre no es construeix en un altre emplaçament l'escola pública de primària Els Alocs.
La majoria dels veïns de la zona celebren la construcció d'un nou centre escolar, però lamenten que s'hagi triat el Parc del Congrés per ubicar-hi els barracons de manera provisional. Els veïns consideren que aquest emplaçament atempta contra el paisatge i comporta un gran perill per als alumnes per la seva proximitat a la carretera N-II, i alerten que "es trinxa la vida del barri". L'Associació de Veïns de la Xinesca insisteix que situar els barracons a la zona verda significarà "la renúncia de tots els veïns a fer ús d'un parc sencer i de totes les instal·lacions esportives del barri", que ara seran exclusivament per als escolars, així com els problemes que comportarà tenir tallats tres carrers. El caos durarà entre 4 i 5 anys, encara que l'Ajuntament i la Generalitat "ens vulguin fer creure que seran dos".

Sense pressupost
D'entrada, la construcció de l'escola encara no està ni pressupostada i no se sap quan començaran a construir-la", explica Antoni Esteban, president de l'entitat veïnal. L'Associació ha proposat alternatives d'ubicació com el Parc de la Serp i Can Jorba, i fins i tot llogar camps als pagesos que no en facin ús, i que al seu parer, compleixen els requisits d'espai, servei i accessos, i eliminen la perillositat de la N-II.

Però la decisió ja està presa. L'alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer, assegura que s'han analitzat aquestes alternatives, però que l'opció del parc era "l'única viable si es volia disposar d'una nova escola en un termini de temps curt".

Acord
El consistori no pot garantir el calendari de construcció del nou centre perquè "no depèn" d'ells, afirma Laura Martínez, regidora d'Ensenyament del municipi. En tot cas, l'Ajuntament té la voluntat de "minimitzar al màxim l'impacte d'aquesta situació en la vida dels veïns" i els deixarà "intervenir en el disseny del parc un cop es retirin els barracons, i també en el seguiment dels aspectes que els puguin afectar".

Finalment, veïns i Ajuntament han arribat a un acord. Els veïns accepten, "per solidaritat amb Vilassar", la instal·lació dels barracons al parc, i el consistori es compromet que, un cop acabades les obres de la nova escola, es procedeixi a desmantellar immediatament tant els barracons com les infraestructures dutes a terme per començar la construcció definitiva del nou Parc del Congrés.

Aquesta informació s'ha elaborat gràcies a la trucada d'Antoni Esteban, veí de Vilassar de Mar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.