Societat

Grups creacionistes obren a Barcelona un cicle d'actes contra l'evolució i Darwin

Dos líders nord-americans de la teoria del disseny intel·ligent fan campanya a Europa

Els antidarwinistes fan escala a Barcelona. Un segle i mig després de la publicació de L’origen de les espècies, una de les sales de Fira de Barcelona a l’Hospitalet acollirà dijous vinent la primera de les deu conferències organitzades a l’Estat espanyol sota el títol Allò que Darwin no sabia. Darrere d’aquesta convocatòria de l’organització Physicians and Surgeons for Scientific Integrity (PSSI, metges i cirurgians per la integritat científica) sembla amagar-se el primer intent d’introduir a l’Estat espanyol la nova versió del creacionisme, que es coneixen internacionalment com la teoria del disseny intel·ligent.
Les conferències a Barcelona, Màlaga, Madrid, Lleó i Vigo comptaran amb la participació de Tom Woodward i Geoffrey Simmons, dos líders del moviment neocreacionista als EUA, on aquest tipus d’organitzacions compten amb molts recursos econòmics i suport d’entitats religioses i polítiques. La PSSI anuncia a través d’Internet que dues de les sessions se celebren en aules de les universitats de Lleó i Vigo i una tercera a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Lleó.

Juli Peretó, professor de Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, destaca que la teoria del disseny intel·ligent no té cap base científica i no és més que “una versió més fina i retocada” del creacionisme. Peretó explica que els grans recursos econòmics de les organitzacions neocreacionistes als EUA i Sud-amèrica, juntament amb el procés de globalització que facilita Internet i els moviments migratoris, “podrien estendre aquestes idees a Europa, on fins ara havien tingut molt poc impacte”.

L’investigador recorda que l’empenta d’aquests moviments anticientífics “comença a ser tan forta que fins i tot la Royal Society (l’entitat científica més antiga i prestigiosa del Regne Unit) ha hagut de fer un crit d’alerta. L’octubre passat, també el Consell d’Europa va aprovar una resolució denunciant la falta de base científica de la teoria del disseny intel·ligent i alertant dels intents d’introduir aquest nou creacionisme a les escoles.

“L’arribada de persones sud-americanes amb creences evangelistes o fins i tot les paraules d’alguns representants catòlics com el cardenal de Viena poden multiplicar el pes d’unes teories que fins ara semblaven exclusivament nord-americanes”, apunta Peretó.

Estar atents
Mercè Piqueras, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) afirma que “els grans recursos econòmics i el desplegament de força dels últims temps ens han de fer pensar que potser sí que cal estar atents a l’intent d’entrada d’aquestes creences clarament anticientífiques”.

A Catalunya, una de les poques persones públiques que obertament han donat suport a la teoria del disseny intel·ligent és Josep Miró i Ardèvol, exconseller d’Agricultura i líder de l’associació E-Cristians.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona