Societat

Xifra rècord de suïcidis

Més de 600 persones es van treure la vida l’any passat, un 5% més que l’any anterior

Els intents s’han reduït en el primer semestre d’aquest any, sobre tot entre les dones

Per primera vegada Catalunya ha superat el llindar de 600 suïcidis en un any. L’any 2022 un total de 607 persones es van treure la vida, una xifra que suposa una mitjana de 50 persones cada mes, i que representa un increment del 5% respecte l’any 2021.

Aquesta xifra confirma que el nombre de suïcidis augmenta any rere any, fins el punt que en 15 anys la xifra ha pujat un 25%, amb un creixement més important des de l’any 2016 i especialment després de la pandèmia.

Segons les dades oficials del Departament de Salut de la Generalitat, que s’han fet públiques aquest matí, el nombre d’episodis de conducta suïcida —ideacions serioses o temptatives— a Catalunya el 2022 ha estat de 7.538. Un augment també molt important ja que el 2021 van ser 6.531 i l’any 2020 4.291. Tot i així, el doctor Diego Palao, coordinador del Pla de Prevenció del Suïcidi de la Generalitat, ha explicat que aquest creixement també és degut a que es registra més i es detecta més.

Tot i així, Palau va donar una dada que convida a una certa esperança. I és que durant els primers sis mesos d’aquest any els intents de suïcidi han baixat un 2,9%. El conseller Manel Balcells ha dit que volen intensificar la prevenció del suïcidi i ha anunciat que oferiran atenció psicològica a familiars de persones que s’han suïcidat, que també són supervivents. Els centres de salut mental s’hi posaran en contacte a partir de dades de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses.

Pel fa a la davallada d’intents registrada aquest any, Salut ha destacat que ha estat més important en el cas de les dones (un 7,8% menys) i especialment entre les dones de 12 a 25 anys, on la davallada arriba a ser del 10%.

Els episodis d’intent de suïcidi es van incrementar després de la pandèmia, especialment entre les dones, que doblaven en el dels homes, i més en el cas de les dones adolescents que fins i tot els triplicaven. Avui, des del departament de Salut s’ha ofert aquesta nova dada del primer trimestre com una notícia esperançadora que confirma un canvi de tendència que ja es va poder començar a apreciar l’any 2022.

Balcells, que també ha fet un balanç del primer any de la Taula de Prevenció del Suïcidi, ha remarcat que la taxa de suïcidis a Catalunya està per sota de la mitjana de l’estat i ha recordat que no és un problema de salut perquè “les causes del suïcidi són multifactorials: a vegades circumstancials, a vegades l’entorn, a vegades culturals”. En tot cas, ha assenyalat, que cal continuar “actuant al màxim perquè no passi” i ha insistit que “hi ha maneres per fer-ho i la prevenció del suïcidi és una d’aquests eines i hem d’intensificar-ho”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia