Societat

Un expert en alzheimer pronostica que en menys de 10 anys hi haurà un tractament efectiu

David Wilkinson afirma que existiran "4 o 5" tractaments a base de vacunes i d'una combinació de fàrmacs

El científic anglès David Wilkinson, un dels majors experts en alzheimer i director del Centre d'Investigació i Avaluació de la Memòria de l'Hospital de Moorgreen (Southampton, Gran Bretanya), assegura en una entrevista que en un termini màxim de 10 anys disposarem d'un tractament combinat de fàrmacs que permetrà controlar de manera efectiva l'avanç d'aquesta malaltia neurodegenerativa.

El doctor anglès assegura que en "uns 5 o 10 anys" es podrà disposar de la primera teràpia combinada que curi o, com a mínim, detingui el procés d'aquesta malaltia, que afecta entre el 6 i el 10% de la població dels països més desenvolupats, on l'esperança de vida és més gran. "Crec que mai no arribarem a tenir un sol tractament contra l'alzheimer, sinó 4 o 5 de diferents", manifestava Wilkinson, "potser haurem de combinar vacunes i fàrmacs"., ha afegit. Tal com succeeix en el tractament contra la sida, que obliga els malalts a prendre còctels de medicaments per frenar el progrés de la infecció, Wilkinson, que ha participat en unes jornades científiques a Barcelona, considera que en la cura de l'alzheimer serà decisiva la combinació de diversos fàrmacs i, sobre tot, la prevenció: "com més aviat es diagnostica la malaltia millors resultats a llarg termini s'obtenen".

El problema, segon David Wilkinson, és que en el conjunt d'Europa es tarda més d'un any de mitjana des que apareixen els primers símptomes de la malaltia i fins que els familiars acuden al metge. "Aquest lapse de temps fins que arriba la primera visita amb l'especialista corresponent es deu al fet que encara existeix un estigma vinculat al diagnòstic d'aquesta malaltia, un estigma similar al que es donava amb el càncer i que fa que la gent no en vulgui ni sentir a parlar de la malaltia", il·lustra Wilkinson.

Segons el doctor, especialista en memòria, és millor diagnosticar la malaltia que ignorar-la. "La tragèdia més gran és quan els pacients vénen a la consulta amb 4 o 5 anys de retard i, en aquests casos, el marge d'actuació és molt menor".

Aquest expert considera que és positiu comunicar el diagnòstic de la malaltia a l'afectat i destaca la importància que personatges coneguts hagin tingut la valentia de comunicar en públic que pateixen alzheimer, en al·lusió a l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall.

Actualment no existeix cap fàrmac que detingui l'alzheimer, encara que hi ha diversos medicaments que aconsegueixen ralentitzar la progressió d'una malaltia que provoca un deteriorament físic i neurològic a qui la pateix. Actualment, diversos grups de científics treballen en el desenvolupament d'una sèrie de proves diagnòstiques que permetin detectar-lo d'una forma del tot fiable a partir de mostres de sang.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES