Societat

economia

La producció d’oli caurà a la meitat a l’Ebre en plena crisi de preus

La sequera i les onades de calor van afectar els olivers durant la decisiva etapa de floració

En plena crisi de preus, la producció d’oli d’oliva caurà a la meitat per segon any consecutiu a les Terres de l’Ebre i Tarragona. El motiu és que la sequera i la calor van afectar els olivers durant l’època de floració, informa l’ACN. La baixa oferta intensificarà l’escalada inflacionista d’aquest producte de primera necessitat però els pagesos alerten que l’actual augment de preus no els beneficia econòmicament perquè els costos també estan disparats. Amb menys producció i despeses més altes, avisen, es tornaran a quedar sense guanys. A més, temem que els preus facin que es freni el consum d’oli i també les exportacions.

En la darrera collita es va perdre entre el 50% i el 70% del fruit i segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), es van produir 15.000 tones d’oli al país, la pitjor xifra de les dues darreres dècades ((la mitjana habitual supera les 30.000). Enguany es preveu que les pèrdues siguin d’entre el 40 i 50%. Des de la FCAC critiquen que l’oli d’oliva hagi passat a ser “el producte de reclam” dels supermercats, que posen preus per sota del de producció per competir amb les cooperatives, “apuntant-se al carro de l’especulació” i triplicant-ne el preu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia