Aplicació pionera per seguir a distància els malalts crònics
L’Hospital de Sant Joan de Déu de Terrassa posa en marxa en fase experimental un sistema que permet als pacients fer rehabilitació i també els hi dona consells de salut
L’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha posat en marxa, en fase de prova, una aplicació que permet fer el seguiment de pacients crònics. El sistema permet als pacient fer exercicis des de qualsevol lloc i un fisioterapeuta, des de l’hospital, els pot controlar. Tots dos es poden comunicar a través d’un xat i fer tot el seguiment. Però no només això, l’aplicació li recorda la medicació, les visites i, fins i tot, li dona consells de salut. Una de les primeres persones en provar-ho en aquesta fase experimental ha estat el Josep, que va patir un atac de cor ara fa un mes. És de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i hauria de baixar sovint a l’hospital de Manresa per fer la rehabilitació cardíaca. Més d’una hora de desplaçament tan d’anada com de tornada, que ara evita fer gràcies a una aplicació pionera. “Així em sento segur perquè és com si tingués el metge aquí i evito hores de cotxe”, ha explicat a l’ACN.
L’aplicació, anomenada ’Crono 360’ i dissenyada per Eurecat, s’ha començat a implantar en fase de prova amb pacients crònics amb problemes de salut mental i també amb persones en procés de rehabilitació cardíaca atesos a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
L’objectiu, segons explica Núria Santaularia, fisioterapeuta d’Althaia, és millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència i amb malalties cròniques. Una necessitat, assegura, tenint en compte la realitat demogràfica i l’índex d’envelliment de la comarca del Bages. “Aquesta aplicació permet adaptar-nos a les necessitats del pacient en el sentit que és ell qui decideix quan li va millor fer els exercicis. Per tant, guanyen en qualitat de vida”, subratlla.
El pacient sempre porta a sobre un rellotge que permet a l’hospital monotoritzar els exercicis. També s’avaluarà la satisfacció de les persones que l’hagin utilitzat. A partir d’aquí, explica Santaularia, caldrà buscar finançament per posar-la en marxa.