El setembre més càlid de les últimes dècades a bona part de Catalunya
A l’interior, Pirineu i litoral i prelitoral Central s’han superat les màximes
Als observatoris de l’Ebre i Fabra ha estat el segon més calorós, només per darrere del de 1987
A l’extrem sud va ser més càlid el de 2022 i a l’Empordà el de 2021
Aquest mes de setembre ha estat el més càlid de les últimes dècades a bona part de Catalunya i de forma molt específica a . àrees del Pirineu i Prepirineu, i especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental i la Val d’Aran, on s’han registrat temperatures tres graus per sobre del que és habitual. A l’interior i també al litoral i prelitoral central també s’han superat les màximes i segons els observatoris de l’Ebre i Fabra s’hauria de remuntar fins a l’any 1987 per trobar un setembre tant càlid. Únicament a l’extrem sud consta que va ser més càlid el de l’any 2022 i a l’Empordà el del 2021.
Aquest és el balanç que publica avui el Servei Meteorològic de Catalunya , que malgrat la radiografia general, també precisa que “en alguns indrets també van ser tant o més càlids els setembres dels anys 2018 o 2011”.
📄 Nota de premsa: El setembre més càlid de les últimes dècades a bona part de Catalunya.
— Meteocat (@meteocat) October 2, 2023
Més informació a: https://t.co/6T8KAtfkTp pic.twitter.com/G0EaU91X8C
Pel que fa a les precipitacions ha estat un mes molt plujós al litoral i prelitoral Sud, i plujós a punts de la plana de Lleida i Baix Empordà, però sec a la resta del país i molt sec a punts del Pirineu i Prepirineu. Els episodis de pluja més generalitzada, però, no es van registrar fins al 15 i el 16 de setembre, moment en què va ploure arreu de Catalunya, però només de forma abundant prop de la costa, amb més de 100 mm a punts del Baix Ebre.
Els pics de calor més intensa es van registrar entre els dies 3 i 5 de setembre, causats per la massa d’aire càlid del nord d’Àfrica impulsada per la mateixa DANA que va provocar els aiguats de l’Ebre. En aquest dia, es va arribar al rècord de temperatura màxima a 5 de les 115 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), concretament a la serra del Garraf, al Baix Penedès, a l’Alt Camp i al Tarragonès.
De la mateixa manera, el final de mes també ha estat marcat per una advecció càlida procedent del continent africà, que ha tingut lloc entre el 25 i el 30 de setembre i ha deixat una màxima de 36,2 graus al Pantà de Riba-roja, a la Ribera d’Ebre.