Obre un hotel restaurant que ocupa persones vulnerables
El gestiona la Fundació MAP
L’hotel restaurant Abbatisa ja és una realitat després d’una dècada de rehabilitacions en un espai emblemàtic per a Sant Joan de les Abadesses com és la casa de l’ermita de Sant Antoni. Es tracta d’una masia del segle XVIII que, amb l’ajuda de fons públics de més de 2 milions d’euros, s’ha aconseguit consolidar i ampliar per a aquesta activitat. Si bé és propietat de l’Ajuntament, està gestionat per la Fundació MAP de Ripoll que treballa per a la reinserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat. El restaurant ja està a ple rendiment, però l’hotel encara està pendent dels darrers permisos. Es troba apartada del nucli urbà i envoltada de muntanya: “Aquí no es ve a fer un menú ràpid”, afirma la directora, Lara Andrés.
En una entrevista a l’ACN, la responsable remarca que aquest és un projecte d’economia social que busca donar oportunitats a persones en situació de vulnerabilitat. Per això tenen un equip de professionals que els acompanyen a la vegada que el projecte també fa la funció formativa dins del Centre Especial de Treball CETMAP de la Fundació MAP. “Volem donar una vida digna a les persones i també oferir una tasca formativa”, afirma Andrés, que afegeix que alguns dels deu treballadors hi estaran durant un temps fins a passar a l’empresa ordinària”.
A banda del nom femení –’Abbatisa’ és abadessa en llatí i ret homenatge als orígens de la localitat-, compta amb un equip dominat per dones. Dels 8 treballadors, només dos són homes. Un d’ells és Jordi Solanellas, cap de sala i cohesionador del treball de centre especial. Destaca que el restaurant hotel és una “oportunitat” per guanyar en polivalència en un entorn de “pau i tranquil·litat” que també es transmetrà al client. “El fet de començar de zero també ha permès que tothom se’l senti seu i les opinions són totes importants i el dia a dia es va aprenent segons el tipus de client que ve, el treball es fa entre tots”, afegeix.