El 60% dels treballadors amb problemes de salut mental no deixen d’anar a la feina
Un estudi d’Obertament conclou que quatre de cada deu treballadores considera la seva salut mental regular o dolenta
Hi ha més dones que homes “per una discriminació de gènere”
El 60% de les persones que han patit algun problema de salut mental no han deixat d’anar a la feina i el 44% ha continuat treballant de forma freqüent. Són algunes de les dades que es desprenen d’un estudi de l’entitat Obertament, que alerta sobre la invisibilitat d’aquesta problemàtica a l’entorn laboral i destaca que quatre de cada deu treballadors considera que la seva salut mental és regular o dolenta.
L’entitat dedicada a la lluita contra l’estigma i la discriminació de les persones que pateixen un trastorn mental ha presentat avui, una setmana abans del dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el pròxim dia 10, les conclusions de l’informe, que continua posant de manifest el tabú que continua havent entorn a la salut mental, ja que el 90% dels treballadors que han patit algun tipus de trastorn diu no haver-se sentit capaç de parlar-ho obertament a la feina. I la meitat dels enquestats creu que la salut mental pot ser un motiu real per ser discriminat laboralment.
El responsable de Salut Mental i estigma dins l’àmbit laboral d’Obertament, Carlos Alcoba, ha alertat que considera que el fet que el 40% dels treballadors tinguin una percepció de la seva salut mental no és bona “és una xifra altíssima” i ““molt rellevant” i ha afegit que en el 70% de les respostes se citava la feina com una de les causes, tot i poder combinar en les respostes aquesta opció amb d’altres com la família.
Per gènere, el 40% de les dones afirma que el seu estat de salut mental és regular o dolent davant el 29,4% dels homes. Segons Obertament, la diferència es deu a la “discriminació de gènere” però també a les millors eines que tenen elles per demanar ajuda i fer aflorar els problemes de salut mental. A més, el 14% de les dones amb problemes de salut mental és tractat “injustament” de forma habitual davant el 8% dels homes.
L’objectiu de l’estudi, que porta per títol ’Salut Mental i Estigma a les organitzacions catalanes’, és conèixer l’impacte de l’estigma en salut mental a la realitat actual dels treballadors de les empreses catalanes. Per fer l’informe, s’ha contactat mitjançant un qüestionari amb 103 empreses (personal de direcció i responsables de recursos humans) i 623 treballadors de companyies amb com a mínim una persona assalariada, entre el 15 de setembre del 2022 i el 28 de febrer d’aquest any.r