Societat

Castellers al Marroc

“A pa, minyons, feu la torre i a dalt”. No són paraules d’un cap de colla, sinó que van ser pronunciades un ja llunyà 4 de febrer del 1860 per un eufòric general Prim a punt de consumar la rendició de la plaça de Tetuan. Es veu que l’home estava obsessionat per penjar el pavelló de Castella a les muralles de la ciutat, però com que eren altes i no tenia escales, va cridar els seus lleials soldats catalans del Camp de Tarragona perquè improvisessin una mena de castell. “Dit i fet, fan la torre de quatre i una de les seves banderoles flota a l’instant sobre l’alcàsser moro”.

Aquest episodi, que encaixaria en una pel·lícula del gran Berlanga, s’explica en la biografia del militar reusenc publicada per l’historiador Pere Anguera (Edhasa, 2003). Tot plegat, ve a tomb perquè aquest cap de setmana de treva, en què el calendari no presentava cap actuació rellevant, els Xicots de Vilafranca van completar una estada de cinc dies al Marroc, gairebé un segle i mig després que Prim i els seus “voluntaris catalans” i amb unes intencions absolutament amistoses.

És curiós perquè el viatge dels Xicots de Vilafranca és el primer que fa una colla castellera a l’Àfrica, tot i que, com la història ens explica, els castells que hi van fer tenien el precedent d’aquella “torre de quatre” amb el soldat més escanyolit del batalló fent d’improvisat enxaneta i onejant l’emblema castellà. Completament al marge d’aquesta coincidència, el centenar llarg de castellers vilafranquins desplaçats al Marroc van completar diverses actuacions; la més destacada, la que van fer dissabte a Tànger, en el marc de la Setmana de la Cultura Catalana. Els Xicots hi van alçar diversos castells, entre els quals el 4 de 7 i el 3 de 7, els més importants de tota la gira. Val a dir que el viatge de la colla es va organitzar conjuntament amb l’ONG La Llum del Nord, que fomenta l’intercanvi cultural. El cap de colla penedesenc, Lluís Barrera, declarava ahir a l’AVUI, des de l’autocar que traslladava la colla des d’Algesires, que el que més l’havia impressionat del viatge havia estat “la immensa voluntat de participar en les pinyes de la població marroquina”.

La Vella, a Euskadi
Paral·lelament, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aprofitar el cap de setmana per fer una visita al País Basc, concretament a Guipúscoa. La Vella va actuar a les localitats d’Azpeitia, d’Astigarraga i de Villabona, i cal destacar sobretot el 3 de 8 que va alçar a la plaça de l’ajuntament d’aquesta última població, enmig d’una gran expectació d’un públic que, com sempre passa quan una colla surt de casa nostra i aixeca un castell d’una certa envergadura, va quedar bocabadat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Detingut un conductor de VTC per atropellar intencionadament un motorista

Barcelona
successos

La nena castellera ferida, evoluciona favorablement

Barcelona
infraestructures

A punt la primera fase de les obres de connexió del Consorci d’Aigües de Tarragona amb Sarral

Sarral
turisme

Impuls al cicloturisme al Pallars Jussà amb una nova passarel·la a la Ruta dels Llacs

Lleida
MEDI AMBIENT

Jornada per sensibilitzar sobre la protecció dels primats al Zoo

Barcelona
viticultura

Comença el 8è Festival Terrer Priorat

Cornudella de Montsant
Blanes

Donació de sang extraordinària d’estiu amb més participació

Blanes
societat

El Nepal redueix l’operatiu de recerca de la catalana desapareguda mentre feia senderisme

barcelona
un mite de les platges de l’escala

Etern Coquini Riquini

l’escala