Societat

Gastronomia

Quan acaba la verema

La verema enguany ha estat afectada per la sequera, però el sector creu que amb la collita es podran fer vins més selectius

Sant Sadurní d’Anoia celebra la 27a edició d’una festa al voltant del cava

Als mesos d’octubre i novembre encara queden per fer moltes festes locals al voltant del cava i el vi

El millor sommelier català, Toni Albiol, dirigirà dissabte un tast de caves singulars

Està acabant la verema i els cellers i les localitats vitivinícoles catalanes comencen la temporada amb festes i jornades gastronòmiques. És el cas del Cavatast que se celebra a Sant Sadurní d’Anoia, que comença demà i durarà tot el cap de setmana. En aquesta nova edició hi haurà 26 cellers i nou estands de gastronomia local. Aquesta edició, la vint-i-setena, com va dir el dia de la presentació l’alcalde de Sant Sadurní, Pere Vernet, coincideix amb una sequera molt excepcional que posa en una situació “difícil” els viticultors i tot el sector està fent “un gran esforç per sobreviure”.

La mostra de caves es tornarà a fer al parc Lluís Companys, un espai que permet l’exposició i tast de caves i la incorporació d’un apartat gastronòmic i d’artesania. Respecte a l’any passat, el Cavatast suma dos expositors de cava i dos més de gastronomia. Altres expositors que es podran trobar a la fira són els dels pobles agermanats amb Sant Sadurní, Cañete i Zegama, així com el de Penedès Turisme. Una de les activitats més destacades serà el dissabte dia 7 al vespre: el tast de caves singulars dirigit per Toni Albiol, el millor sommelier de Catalunya el 2023 i propietari de l’enoteca Divins de Martorell.

Capital del cava

Fires com aquesta són importants per apropar el món del cava a la població i promocionar els cellers, les localitats i les comarques. “No hi ha dubte que Sant Sadurní d’Anoia amb Vilafranca del Penedès són les capitals del cava i que fires com el Cavatast són importants per apropar el producte a tothom”, explica Javier Pagés, president de la DO Cava, que recorda el bon moment que viu el cava, amb xifres de consum molt bones; el 2022 va tancar un any de rècord amb quasi 250 milions d’ampolles venudes a l’Estat, la majoria (quasi el 77%) al mercat internacional. El cava és el “vi” més exportat de l’Estat (se n’exporta el 70%) i avui és present a 150 països. En aquest sentit, la D.O. Cava es ven especialment a Alemanya, els Estats Units, Bèlgica i el Regne Unit i, segons Pagés, ha crescut especialment les vendes a Suècia i al Japó.

El president de la D.O. Cava explica que, malgrat aquest bon moment, la verema enguany “s’ha vist afectada” per la sequera. “Sens dubte hi ha zones on la sequera ha fet més mal que en d’altres, però és evident que aquest any s’ha collit menys. Però això no treu que, tant en grau com en qualitat, el raïm que s’ha collit és extraordinari, amb la qual cosa potser sí que hi haurà menys volum però tindrem uns caves de moltíssima qualitat”, assegura. I manté que ara els productors, amb el que s’ha collit, segurament podran fer vins “més selectius”.

Ecològic

En el problema de l’aigua, ja fa anys que el sector del vi hi treballa. La sostenibilitat és un dels principals objectius dels cellers. En aquest sentit, Javier Pagés assegura que creix la producció de vi ecològic, i manté que la majoria de cellers treballen per mirar de reduir el consum d’aigua i la petjada de carboni. “Una de les coses és anar disminuint el pes de les ampolles. En el sector de la DO Cava, el 2025 tot el de guarda superior serà ecològic”, explica.

Coincidint amb el final de la verema, també avui i el cap de setmana el Castell de Raymat ofereix la segona edició del Raimat Arts Festival (RAF), a benefici dels projectes de la Fundació Comunitària Raimat Lleida (FCRL). Una mostra enoturística de vins i caves Raimat (DO Costers del Segre i DO Cava) que aprofita la música per transformar el territori des de l’economia regenerativa a la localitat lleidatana de Raïmat.

El tercer cap de setmana d’octubre se celebrarà a Sant Cugat Sesgarrigues i a Sant Pere de Riudebitlles la Festa del Most, igualment amb motiu del final de la verema i l’arribada del vi novell. Al novembre es farà la Festa del Most de la Ràpita de Santa Margarida i els Monjos, i la DO Empordà celebrarà la Fira del Vi Nou de Calonge, en què destaca una desfilada de botes pel centre històric fins al castell, on s’obren les botes per tastar el vi nou. La DO Montsant farà la seva Festa del Vi Novell al Celler Masroig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.