Societat

Una quarta part de la població amb pobresa severa no rep el bo social elèctric

Un informe de la Síndica de Greuges conclou que el 19% dels catalans no poden tenir la casa a la temperatura adequada i un 9% paguen les factures amb retard

El bo social elèctric està lluny d’arribar a tothom que el necessita. És una de les conclusions de l’informe sobre pobresa energètica que ha presentat la Síndic de Greuges, Esther Giménez-Salinas al Parlament i segons el qual una quarta part de la població en situació de pobresa severa no té accés a aquest ajut estatal. El Síndic adverteix, a més, que dues terceres parts (65,3%) de la població en situació de risc de pobresa tampoc no accedeix al bo social d’electricitat, un descompte que s’aplica a la factura de la llum als consumidors vulnerables. Així, de les 1.550.730 persones en situació de risc de pobresa a Catalunya, només 537.690 tenen el bo social, segons recull en el document. En el cas de les persones en risc de pobresa severa, un total de 701.335, el 23,3% en queden excloses.

“Entre les persones que gaudeixen del bo i les que ho haurien de fer, hi ha una bretxa que s’explica, entenem nosaltres, per les dificultats burocràtiques i un disseny de vegades poc afinat de la mesura”, apunta l’adjunt general al Síndic, Jaume Saura. Per això, entre les recomanacions del Síndic a l’Estat, hi ha simplificar els tràmits i la documentació que cal aportar per accedir a aquest descompte.

L’informe mostra, a més, que el 19% de la població catalana no pot mantenir la temperatura adequada a casa, a l’hivern i/o a l’estiu, per sobre del 14,9% estatal. Aquest percentatge s’ha disparat en l’última dècada: el 2013, a Catalunya, era del 5,2%; el 2020, del 9,4%, i el 2021, del 15,9%, de manera que es registra un increment important en els anys de la pandèmia de la covid-19.

A més, el 9% paga les factures amb retard, en un context en què la despesa en subministraments de les llars ha pujat un 30% des del 2008. El Síndic adverteix que només li consten unes “desenes” de comptadors socials tot i el conveni de fa dos anys entre la Generalitat i Endesa.

L’informe confirma l’empobriment de les famílies. La despesa de les llars catalanes en subministraments d’aigua, electricitat i gas se situa en 1.463,41 euros de mitjana el 2021 i representa el 4,62% del pressupost familiar. Segons les dades elaborades pel Síndic, aquesta despesa ha augmentat un 30,4% respecte a la d’abans de la crisi econòmica del 2008, quan era del 1.045,8, i representava un 3,02% del pressupost familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia