Societat

Un home de 38 anys desperta després d'estar sis anys semiinconscient gràcies a una terapia pionera

La revista britànica 'Nature' informa d'aquest avenç

Un home de 38 anys que va romandre semiinconscient durant anys com a conseqüència d'una greu lesió cerebral ha sortit d'aquest estat després de rebre estimulació mitjançant impulsos elèctrics, una teràpia pionera en aquest tipus de pacients.

L'home, que durant sis anys va ser incapaç de conversar o ingerir aliments, va rebre estimulació cerebral profunda en el marc d'una investigació sense precedents en què hi van participar tres prestigioses institucions nord-americanes i de la qual ara n'informa la revista britànica Nature.

Aquesta tècnica, ja utilitzada amb malalts de Parkinson, consisteix en la implantació d'electrodes al cervell per enviar impulsos elèctrics i és la primera vegada que s'aplica a pacients en "estat mínimament conscient", un quadre clínic que pateixen entre 100.000 i 300.000 persones al món.

Comunicació irregular
"Abans de l'ús de l'estimulació cerebral profunda (DBS), la capacitat de comunicar-se del pacient era irregular, només amb moviments lleugers d'ulls o dits. Ara, usa amb regularitat paraules i gestos i respon a les preguntes ràpidament", indica un dels autors de l'estudi, Joseph T. Giacino.

El pacient és capaç ara de mastegar i empassar-se el menjar i pot dur a terme moviments coordinats, per exemple, per raspallar-se el cabell o beure d'una tassa.

Fidelitat als EUA
"El canvi més convincent és que és capaç de recitar les primeres setze paraules del jurament de fidelitat als EUA", explicar Giacino, que destaca que van usar aquest text que el pacient va aprendre de nen, ja que aquest ha mostrat menys problemes per accedir als seus records antics que als més recents.

"El meu fill ara pot beure d'una tassa, veure una pel·lícula sense quedar-se adormit, expressar dolor, plorar i, el més important, pot dir 'pare' i 'mare' i pot dir 't'estimo mare' ", ha explicat la mare del pacient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.