L’hotel Colon, tancat, a la venda
L’establiment termal està tancat des del 2020 i en mans d’un fons inversor que en demana 13 milions d’euros
L’Ajuntament de Caldes fa gestions per no perdre la concessió estatal que hi ha de les aigües
La gestió deficitària va acumular més de 25 milions de deutes i va dur al tancament definitiu
A primer cop d’ull les cadires i les taules intactes a fora les habitacions del Colon fan dubtar, però l’establiment hoteler i termal de Caldes està tancat. L’edifici, construït de cap i de nou al mateix lloc que ocupava l’antic Colon a l’inici del passeig dels Anglesos, es va inaugurar el 2004 com el símbol del turisme termal de luxe i un motor econòmic per al municipi. La gestió deficitària va acumular més de 25 milions de deutes i va arrossegar al tancament definitiu fa tres anys, coincidint amb la fi de la pandèmia. L’immoble i tot l’entorn es van degradant amb la incertesa del seu futur i si tindrà nous propietaris per recuperar l’activitat termal i hotelera.
El gestor immobiliari, Joaquim Vives, explica que miren de vendre l’hotel per 13 milions d’euros tal com demanen els nous propietaris, el fons inversor americà Blackstone. El complex hoteler, situat a primera línia de mar, se’l va quedar com a principal creditor el Banc Santander, que en va demanar l’execució hipotecària en una sisena subhasta.
L’Ajuntament de Caldes va decidir el 2016 rescindir la concessió de les aigües termals a l’empresa Stel Groc SA, que a la vegada era propietària de l’hotel i de l’explotació termal. Els impagaments, els deutes i les denúncies de Salut es van anar acumulant al llarg dels anys. “Inexplicablement”, segons l’alcalde de Caldes d’Estrac, Albert Batlle, el consistori aleshores format per ERC i PSC van allargar cinc anys més l’explotació, quan només la podia prorrogar un màxim de sis mesos. Batlle critica la permissivitat amb què es va deixar fer al titular, que no va pagar mai pel cànon d’explotació ni com a privat l’IBI o la brossa de l’hotel. “Tenim un problema que mirem de solucionar”, reconeix l’alcalde, que dubta arribar a cobrar el deute però té por que s’acabi perdent la concessió estatal de l’explotació de les aigües termals.
Caldes té en funcionament els banys termals, del segle XIX, i són els únics a Catalunya de titularitat pública. Les aigües emergeixen d’una galeria subterrània a una temperatura de 38 graus en unes instal·lacions que hi ha al centre del poble, a tocar de l’ajuntament. En aquest cas la concessió no s’esgota fins al 2050. L’any passat el consistori va fer una nova licitació per donar l’explotació de les aigües termals del Colon, que va quedar deserta. “Volem que hi hagi més marge de concessió perquè sigui més atractiu ”, explica Batlle, que diu que hauran de preparar una nova licitació perquè no es perdi l’explotació del balneari públic i que s’haurà de guanyar en un concurs. Es planteja, però, la possibilitat que no hagin de ser els mateixos titulars com passava fins ara. L’hotel Colon tancat “dona mala imatge” com reconeix la regidora d’Urbanisme, Elisabeth Segura, en un moment en què el passeig dels Anglesos manté activitat tot l’any amb les guinguetes obertes. “El passeig ens dinamitza el poble amb un nivell gastronòmic important”, diu Segura, que recorda l’obra pendent de continuar el passeig fins a Arenys de Mar.