Societat

Les pluges de maig permeten recuperar la mitjana històrica

Sequera

Catalunya gairebé ha tornat a la normalitat pluviomètrica. Després d'un període que ha sigut considerat el més sec dels últims 60 anys, les pluges dels mesos d’abril i –sobretot– maig han fet possible que el balanç provisional del 2008 s’acosti al que ha sigut habitual durant els últims 30 anys (mitjana climàtica). Les dades parcials donades a conèixer pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les zones més beneficiades per les precipitacions han sigut les capçaleres del Ter, el Llobregat i el Segre, a més de la zona litoral del Baix Empordà, on a hores d’ara s’acumulen pluges lleugerament per sobre del que és habitual.

Per contra, encara hi ha una àmplia franja, que afecta l’Alt Empordà, Garrotxa, la Selva i Maresme, on les precipitacions acumulades de setembre a maig se situen un 30 per cent per sota de la mitjana climàtica (vegeu gràfic).
El mapa elaborat per l'SMC per al període setembre 2007 - abril 2008 mostrava un panorama radicalment diferent, amb la pràctica totalitat del país amb pluges acumulades molt per sota del que és habitual per a aquest període de l’any.

La situació dels embassaments és directament proporcional a les pluges acumulades durant les últimes setmanes. Per posar un exemple, el sistema format pels pantans de Sau i Susqueda acumula ara 197,14 hectòmetres cúbics, una xifra que és més del doble de la de fa 40 dies però encara està per sota dels 237,97 hectòmetres de la primera setmana de juny del 2007 i també per sota dels 250 hectòmetres cúbics que sumen, com a mitjana, aquests pantans en els últims 10 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Buiden de peixos el pantà d’Ulldecona per evitar una mortalitat massiva

La Pobla de Benifassà
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc

L’Ajuntament reobre l’espai d’esbarjo per a gossos de la Devesa

girona
societat

165 municipis comptaran amb oficines bancàries mòbils al setembre

girona
educació

Prop de 400 obres de millora i retirada d’amiant en escoles a l’estiu

barcelona
INFRAESTRUCTURES

El pantà de Guiamets connectarà amb el riu Ebre el maig del 2025

Guiamets
societat

Es rebaixa el nombre d’aturats al municipi en un centenar de persones

salt
URBANISME

La millora del parc de la Ciutadella costarà nou milions

Barcelona
urbanisme

Construiran 271 habitatges protegits més al Parc de l’Alba

Cerdanyola