Societat

Les pluges de maig permeten recuperar la mitjana històrica

Sequera

Catalunya gairebé ha tornat a la normalitat pluviomètrica. Després d'un període que ha sigut considerat el més sec dels últims 60 anys, les pluges dels mesos d’abril i –sobretot– maig han fet possible que el balanç provisional del 2008 s’acosti al que ha sigut habitual durant els últims 30 anys (mitjana climàtica). Les dades parcials donades a conèixer pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les zones més beneficiades per les precipitacions han sigut les capçaleres del Ter, el Llobregat i el Segre, a més de la zona litoral del Baix Empordà, on a hores d’ara s’acumulen pluges lleugerament per sobre del que és habitual.

Per contra, encara hi ha una àmplia franja, que afecta l’Alt Empordà, Garrotxa, la Selva i Maresme, on les precipitacions acumulades de setembre a maig se situen un 30 per cent per sota de la mitjana climàtica (vegeu gràfic).
El mapa elaborat per l'SMC per al període setembre 2007 - abril 2008 mostrava un panorama radicalment diferent, amb la pràctica totalitat del país amb pluges acumulades molt per sota del que és habitual per a aquest període de l’any.

La situació dels embassaments és directament proporcional a les pluges acumulades durant les últimes setmanes. Per posar un exemple, el sistema format pels pantans de Sau i Susqueda acumula ara 197,14 hectòmetres cúbics, una xifra que és més del doble de la de fa 40 dies però encara està per sota dels 237,97 hectòmetres de la primera setmana de juny del 2007 i també per sota dels 250 hectòmetres cúbics que sumen, com a mitjana, aquests pantans en els últims 10 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona