Societat

Campanya per convèncer que el català és útil

Llengua

Remarcar la funció del català com a element de cohesió social i fer entendre a les persones immigrades que l’han de conèixer perquè és una bona eina per a la promoció social i laboral és l’objectiu de la Guia pràctica d’acollida lingüística i el tríptic El català, llengua d’acollida, que han editat la Plataforma per la Llengua, el departament d’Acció Social i Ciutadania i la Fundació Lluís Carulla.
La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, va explicar ahir en la presentació d’aquest nou material que hi ha elements claus en la qüestió de la llengua i la immigració: “Els nouvinguts han de saber que aprendre català és una oportunitat, perquè obre portes i facilita la vida social i laboral, però també és hora que tots siguem agents de promoció de la nostra pròpia llengua i no la canviem davant d’una persona immigrada”.

La Guia pràctica d’acollida lingüística, de la qual s’han distribuït 17.000 exemplars, està pensada per a professionals d’escoles, esplais i associacions de pares, que són àmbits destacats en la primera acollida de menors estrangers i les famílies. Parteix de la necessitat de responsabilitzar la societat d’acollida de la inclusió social i lingüística de les persones que han arribat fa poc i ofereix informació de recursos que faciliten el contacte i l’accés a la llengua pròpia de Catalunya.

Incidir en bons exemples
El llibret recull exemples de bones pràctiques, entre les quals hi ha les de l’IES El Cairat i El Castell d’Esparraguera, on alumnes catalanoparlants formen parelles de conversa amb els nouvinguts, o el de l’Ajuntament de Mataró i el Casal de Joves Xerinola, que consisteix a donar formació a noies d’origen magribí que els sigui útil per buscar feina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.