Societat

La cirurgia genital en homes trans creix un 10% en vint anys

El canvi de sexe dels menors de 21 anys als centres estètics passa del 7% al 33% en dues dècades

Si fins l’any 2016, només el 15,5% dels homes trans recorrien a una intervenció quirúrgica per posar-se penis, l’any passat aquest percentatge ja era del 25,4%, un 10% més. Un estudi de la clínica IM Gender, que ha analitzat més de 3.400 cirurgies de canvi de sexe dels darrers 20 anys, destaca aquest canvi de tendència pel que fa a la cirurgia genital en homes trans i explica l’augment per l’evolució de tècniques per a una cirurgia, la faloplàstia, molt més complexa que a les que s’han de sotmetre les dones trans.

L’estudi constata a més la demanda de persones cada vegada més jove. Si el 2010 l’edat mitjana dels usuaris era de 33 anys, actualment està en els 28 anys. On s’ha vist un increment més gran ha estat entre els menors de 21 anys. L’any 2002 eren només el 7,1% de les persones trans que s’adreçaven a un centre estètic per sotmetre’s a un canvi de sexe. L’any 2021, aquest percentatge va pujar fins al 33,2%. Si el segment de població s’eleva fins als 25 anys, la xifra augmenta fins al 43,5%.

El director d’IM Gender, el cirurgià Ivan Mañero, explica que la incorporació de l’home trans a la cirurgia genital no és fruit de cap “moda” i dona tota la responsabilitat al desenvolupament de tècniques que simplifiquen una operació ja d’entrada més complexa: “És més fàcil treure que posar, a nivell quirúrgic”, ha dit.

Pel que fa a les dones trans, s’ha detectat que aquestes comencen a hormonar-se més aviat per frenar la pubertat i, per tant, “guanyar en qualitat de vida”. Això, però, obliga a plantejar noves estratègies quan arriba el moment de passar per quiròfan: “Arriben amb un desenvolupament més pobre dels genitals i el material per treballar és insuficient”.

Davant d’aquest canvi de tendència, una tècnica molt extensa fins ara com la vaginoplàstia per inversió peneana –aprofitar la pell dels genitals masculins per fer la cavitat externa i interna dels nous genitals femenins– s’ha deixat de practicar per deixar pas a la colovaginoplàstia, que obté la pell necessària del colon de l’intestí de la persona.

Fins al 2016, la vaginoplàstia representava el 85% de les intervencions, però actualment la tendència s’ha invertit i la colovaginoplàstia ja és la tècnica utilitzada en el 66,5% de les intervencions de canvi de sexe en dones trans.

La “normalització” d’aquest tipus d’intervenció, tant en homes com en dones també té a veure, segons l’estudi, en “l’acceptació de la diversitat”. Mañero ha celebrat els canvis que s’estan donant en els darrers anys en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita