Societat

SOCIETAT

La incineració dels difunts es consolida com l’opció majoritària

La incineració dels difunts es consolida com l’opció majoritària a Catalunya des de la pandèmia, segons dades fetes públiques avui per la patronal funerària catalana, Asfuncat. Els 60 forns crematoris del Principat van incinerar el 2022 un 52,91% dels 70.743 morts, un percentatge que gairebé dobla el 29,25% registrats el 2008, quan 59.485 persones van morir. Barcelona és la demarcació on més s’incineren els difunts: quasi sis de cada deu, un 57,71%, el 2022, davant del 33,31% del 2008. En segon lloc, hi ha Girona, amb un 47,32% (el 23,25% el 2008); tot seguit, Tarragona, amb un 41,35% (el 18,47% el 2008), i, a la cua, Lleida, amb un 26,63% (el 9,98% 15 anys enrere). Una altra tendència que va a l’alça és que prop del 25 % dels serveis funeraris opten per comiats sense elements religiosos. En el darrer any, la companyia funerària, amb seu a Badalona PFB Serveis Funeraris –empresa amb presència a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme– ha registrat un augment de quatre punts de les cerimònies laiques, que ja representen prop del 25 %. Amb tot, els comiats majoritaris són encara els catòlics que, tot i que s’han reduït tres punts percentuals respecte 2022, se situen actualment en el 73,5 %; mentre que la resta, al voltant de l’1,5 %, pertany a cerimònies d’altres religions.

D’altra banda, el sector assenyala que el 42% del total de la factura d’un servei funerari correspon a impostos, productes i serveis d’altres activitats econòmiques i reclama un cop més la reducció de l’IVA funerari que és del21%, “un dels més cars d’Europa”. Les dades coincideixen en el temps amb l’habilitació de nous espais per a la inhumació de cendres a les instal·lacions de Montjuïc i de Sant Andreu, segons va informar ahir Cementiris de Barcelona. En el primer cas es tracta d’un espai de 2.500 m² i un altre de 600 m² amb diferents tipologies de sepultura per a dipositari cendres, com columbaris, espais enjardinats on es pot enterrar una urna biodegradable en un forat a terra amb una planta o al voltant d’un arbre o, per exemple, zones on es poden escampar les cendres. A Sant Andreu, l’espai s’ubica al costat de la capella i ocupa una àrea de 1.550 m². Les actuacions donen continuïtat al servei que ja s’oferia als cementiris de Collserola i de Montjuïc i ara es treballa per a la seva extensió progressiva al conjunt dels cementiris de la ciutat..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona
RECERCA

Cinc alumnes de la UPC analitzaran els trens europeus

Barcelona
SOCIETAT

La Sagrada Família incorpora la IA en la gestió de les seves visites

Barcelona