Societat

TXEMA MAGRO

APICULTOR

“Si no les emprenyes, les abelles no et faran mai res”

“S’ha de sensibilitzar que les abelles són essencials per a la vida més enllà de fer mel”

“La vespa asiàtica és un risc i està descontrolada”

Passió per les abelles
Aquest apicultor és l’ideòleg i l’ànima a Can Parcala. Va ser un dels impulsors del projecte social que va arrencar quan els propietaris de la finca van cedir l’espai a la Fundació Maresme. Com a apicultor professional, des de fa més de 30 anys, va idear l’aula apícola, on persones amb diversitat funcional tenien una ocupació per cuidar les abelles. Des del 2013, a Can Parcala es produeix mel i altres productes per contribuir al projecte social.

A la finca de Can Par­cala es pre­serva l’abe­lla negra, una espècie autòctona a Cata­lu­nya, que s’ha adap­tat a la humi­tat, la sali­ni­tat i la flora del Maresme.

Què té d’espe­cial aquesta abe­lla negra que pro­te­giu?
És l’abe­lla rústica d’aquí, la més pura. A pri­mer cop d’ull, les abe­lles ens poden sem­blar totes iguals, però tenen una resistència dife­rent als can­vis tèrmics, a les malal­ties, i no és el mateix a aquí que als Piri­neus.
Com els afecta l’amenaça del canvi climàtic?
Com qual­se­vol ésser viu, neces­si­ten un canvi gra­dual per ser més resis­tents a aquest clima can­vi­ant. Les abe­lles, com nosal­tres, no tenen temps a adap­tar-s’hi. Patei­xen les seque­res, ja que tenim menys flors, que són el seu men­jar, però també s’inter­romp el cicle biològic de la planta. Sense pol·linit­za­dors, no hi ha fruits ni lla­vors. S’ha de sen­si­bi­lit­zar que les abe­lles són essen­ci­als per a la vida de mol­tes espècies, més enllà de fer-nos la mel.
I la por que ens fan?
Elles tenen un dis­po­si­tiu de defensa molt lícit. Si no les empre­nyes, les abe­lles no et faran mai res. Si inter­ve­nim sense seny o les agre­dim, s’hi tor­na­ran. Si no fos per elles i molts insec­tes pol·linit­za­dors, que són els grans obli­dats, aquest cicle medi­am­bi­en­tal no fun­ci­o­na­ria.
La vespa asiàtica que s’ha estès pel ter­ri­tori s’ha con­ver­tit en l’ene­mic a batre?
Ara mateix, la vespa asiàtica és un risc i està des­con­tro­lada. El 2003 va entrar pel sud de França, no ha parat de colo­nit­zar i ja ha arri­bat a mig Europa. A casa nos­tra, encara que sigui tes­ti­mo­nial, està escam­pada a tot el ter­ri­tori. Al Gironès, al Maresme i a la Gar­rotxa, l’expansió va ser dan­tesca. El sec­tor està molt pre­o­cu­pat per la manera com es pro­paga. De cada niu, en sur­ten entre 60 i 90 rei­nes que que­den pre­nya­des espe­rant la pri­ma­vera per fer els nous nius.

I com es pot fre­nar?

Estem pro­vant de cap­tu­rar amb tram­peig les rei­nes. És com­pli­cat, perquè arri­ben a colo­nit­zar uns 100 quilòmetres cada any per men­jar, l’abe­lla o altres insec­tes, perquè busca proteïna ani­mal per donar-la a les seves lar­ves, que creen l’ali­ment per a elles.
Fal­ten més recur­sos?
Estem sols. No n’hi ha prou a fer un mapa, des de l’admi­nis­tració, per aler­tar de la seva presència. S’han de faci­li­tar les eines i posar recur­sos per reti­rar els nius. No pot ser que li toqui pagar al veí que truca a l’Ajun­ta­ment per avi­sar perquè si no té els recur­sos el niu es queda allà i tenim 60 nius més l’any següent. S’ha de dei­xar de silen­ciar i fer una crida. La vespa asiàtica és una amenaça per als que cui­dem abe­lles i per l’impacte bru­tal en l’entorn com a depre­da­dora d’insec­tes.
Com noteu que cada cop n’hi ha menys, d’abe­lles?
L’abe­lla sal­vatge, que viu en lli­ber­tat, sense la inter­venció humana, està des­a­pa­rei­xent. L’indi­ca­dor més clar és que els dar­rers tres anys abans ens tru­ca­ven per reti­rar 40 o 60 eixams en una tem­po­rada i aquest any n’hem reti­rat tres.
Posar més eixams pro­te­gits seria una solució?
Això i donar ajuts per reti­rar els nius faci­li­ta­ria recu­pe­rar la població l’any vinent. Cata­lu­nya té un fort poten­cial apícola però es podria explo­tar molt més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.