Rècord de participants al concurs de la 42a Festa de la Ratafia de Santa Coloma
La celebració serà del 9 al 12 de novembre
La 42a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners arriba del 9 al 12 de novembre amb més d’una cinquantena d’activitats i amb rècord absolut de ratafies presentades. En aquest sentit, fins a 272 persones han portat les seves creacions casolanes, catorze més que l’anterior millor registre en més de quatre dècades del concurs més antic de Catalunya.
Aquesta nova edició de la Festa, que l’any passat va aplegar més de 50.000 persones, presenta diverses novetats, com la Ratafia d’Aram, que vincula el llegat literari de Joan Vinyoli amb aquest licor i Santa Coloma de Farners. Una fórmula ideada per la cooperativa local La Sobirana, inspirada en el fort vincle que el poeta va establir amb el paisatge, reflectit en alguns versos que evocaven l’univers de la ratafia. Enguany és també un any de celebracions, amb el 30è aniversari de la creació de la coca de ratafia, amb origen a l’obrador de la pastisseria Trias, i que s’ha convertit en un dels productes més venuts durant tot l’any a Santa Coloma. I també estan d’aniversari a La Sobirana, que cinc anys després del seu naixement amplia instal·lacions, ja amb diversos licors comercialitzats i un obrador propi de ratafies.
“La ratafia és, des de fa temps, un símbol identitari de Santa Coloma i podem afirmar que la Festa ha esdevingut un aparador nacional. És un equilibri d’innovació i tradició amb gust de futur, de renovació. Aquest és el secret de l’èxit d’una festa de referència que enguany proposa una programació d’activitats ben variada per commemorar aquesta 42a edició”, ha destacat el diputat de Cultura de la Diputació de Girona Jordi Camps durant la presentació que s’ha fet avui. Per la seva banda, l’alcaldessa de Santa Coloma, Carme Salamaña, ha subratllat la “implicació de tot el poble en la celebració d’una festa que és com una segona Festa Major de la ciutat, perquè tothom l’espera amb moltes ganes i on tothom hi troba activitats del seu interès”.
Salvador Garcia-Arbós, nou Confrare d’Honor
La ratafia casolana guanyadora del 42è concurs es donarà a conèixer durant la gala i sopar popular del 10 de novembre, un dels moments més esperats de la Festa. En el transcurs de l’àpat multitudinari el jurat d’experts deliberarà entre les 10 ratafies finalistes, en un acte en què es nomenarà Confrare d’Honor de la Festa de la Ratafia a Salvador Garcia-Arbós, periodista especialitzat en gastronomia, autor de diversos llibres i molt vinculat al món de la ratafia.