Temps per respirar
Concilia és un servei municipal i gratuït de cangur, a través del pla de barris de Barcelona, per afavorir la conciliació familiar
L’objectiu és adreçar-se a les dones que majoritàriament es fan càrrec dels infants perquè trobin estones per a elles
El mateix dia que el govern espanyol feia l’anunci estel·lar d’un acord de govern en què es compromet a reduir la jornada laboral, l’Elisaveta i la Hanan feien mans i mànigues per arribar a temps de recollir els seus fills al servei de cangur Concilia al barri del Besòs i el Maresme. Les dues mares coincideixen de tardes fent ús del servei municipal que els permet conciliar la feina amb la cura dels infants. “És impossible recollir-los quan surten d’escola perquè soc a la feina i tinc la tranquil·litat que ells ho fan i aquí estan bé jugant”, diu la Hanan quan entra per la porta de l’escola bressol Diagonal Mar on es fa el servei de cangur. Explica, aquesta mare, que va conèixer l’equip i les educadores a través del centre cívic i el casal del barri on ella treballa com a informadora i fent classes d’anglès i d’àrab. “Els meus fills venen des de la primera setmana i no sé com m’ho faria sense”, diu la Hanan, que alguns dissabtes també ha fet ús del servei perquè tenia classes. “A vegades m’enduc la nena, que és més gran, quan faig classes, i li serveix per repassar, però si em toca fer d’informadora no pot ser”, diu la Hanan, que prefereix que participi en les nombroses activitats diferents que es fan conjuntament amb el centre cívic i altres entitats del barri. En alguna ocasió ha demanat in extremis deixar els nens per alguna emergència i tampoc ha tingut cap problema, tot i que es recomana demanar el servei amb 48 hores d’antelació.
L’Ada i la Dayanara són les dues educadores del servei que funciona totes les tardes, amb l’objectiu que les mares que majoritàriament es fan càrrec dels infants tinguin el “seu temps de respirar” per fer activitats al barri, cursos de formació o si tenen una emergència i no tenen ningú amb qui deixar-los. Les famílies han de fer les sol·licituds amb antelació i en cap cas es planteja com un servei d’ús diari i continuat. “La majoria venen unes hores a la setmana, quan no tenen extraescolars”, explica la Dayanara. I també informen les famílies de les activitats que s’organitzen a les entitats del barri per fer fora de l’horari escolar.
El servei de cangur està adreçat a infants d’un a dotze anys que passen les hores jugant als espais adaptats fins que els pares els recullen abans de les vuit del vespre. L’Elisaveta va arribar de Rússia amb el seu marit fa setze anys i es van establir al barri, on han aconseguit tenir una xarxa de suport de veïns amb qui poden comptar. “Va ser una amiga que em va parlar del servei i ens ajudem quan no arribem a temps de recollir-los”, diu la mare, que garanteix que els seus fills estan atesos fins que torna de treballar de l’hospital de Bellvitge, a l’altra punta de la ciutat. “Els caps de setmana em demanen fer hores extres i quan entro de tardes arribo a la nit a casa”, reconeix l’Elisaveta fent referència a unes jornades a l’àmbit sanitari que no afavoreixen la conciliació familiar. El pitjor de tot és quan els nens es posen malalts. “Sort en tinc de les amigues”, assegura ara que el fill petit de dos anys s’ha quedat a casa perquè tenia mal de panxa. Per a l’Elisaveta és incomprensible que no hi hagi una baixa per als pares quan els fills estan malalts com sí que passa a Rússia, on les baixes de maternitat o paternitat es poden allargar fins a tres anys, cobrant el 70% del sou durant el primer any i mig de baixa. “Aquí he vist que estem lluny i a poc a poc es va avançant”, critica respecte a la manca de polítiques per afavorir la conciliació familiar i la criança. “El meu fill és sempre l’últim de sortir de Concilia i voldria venir cada dia perquè diu que és millor que anar a l’escola”, conclou la mare, agraïda pel suport d’aquest servei gratuït municipal.
L’Anna és una de les mares que té el fill a l’escola bressol Diagonal Mar que va conèixer el servei quan va fer la matrícula. “No tinc la família a prop i no tinc un horari flexible a la feina”, explica la mare, que sol·licita el servei quan el pare de família no pot perquè és fora viatjant per feina. “Estic en una nova empresa i no t’atreveixes a demanar gaires canvis”, diu l’Anna, conscient que els drets laborals queden curts quan es tracta de conciliar. “És un servei molt necessari sobretot a l’escola pública, en què no tens les hores d’acollida”, conclou.
Dotze punts als barris
El projecte Concilia s’adreça a famílies residents als barris del pla de barris, en espais distribuïts en una dotzena d’equipaments municipals. Des de l’abril del 2023 al servei de cangur municipal s’hi adhereixen els centres cívics i les biblioteques dels barris del pla de barris. Els espais de cangur gratuïts duen a terme una intervenció educativa amb els nens del barri que crea altres vincles fora de l’àmbit escolar. “Són els seus veïns i s’acaben trobant al parc, o al casal d’estiu i fent noves amistats”, destaca l’Ada, que va començar com a educadora en aquest espai, un dels pioners a la ciutat, que fa sis anys que funciona i “fa xarxa”. Atenen una mitjana de 130 famílies a l’any i algunes fan ús del servei des del primer dia. Segons la disponibilitat de les places i amb el criteri de cribratge establert, es prioritzen les sol·licituds de famílies monoparentals maternes, en situació de violència de gènere o que no tenen xarxa familiar. Un 40% de les famílies inscrites al servei són mares que estan pujant soles als fills. També recorren al servei famílies amb infants amb necessitats educatives especials que reben el suport d’una educadora especialista. “Són famílies que necessiten el temps per descansar, amb una criança complexa o mares que troben l’acompanyament”, assenyala l’Ada, que reconeix que aquestes famílies que necessiten “més temps per respirar” són les que més sol·liciten el servei, juntament amb les que ho fan per motius laborals i de formació.
El projecte Concilia el formen un equip amb 30 educadores, dues de les quals fan les funcions de coordinació del servei. La iniciativa té un cost de 1.078.000 euros a l’any. Inicialment el servei el va assumir l’Ajuntament de Barcelona, però des de l’abril del 2023 fins al juliol del 2024, la darrera licitació que s’ha fet, el cost total l’assumeix la Generalitat dins el programa Temps per Cures. Aquest pla està subvencionat a la vegada per l’Estat, pel Ministeri d’Igualtat, pel programa Corresponsables. L’objectiu és destinar recursos de suport a les necessitats de conciliació de les famílies amb nens i nenes i joves menors de 16 anys, així com la creació d’ocupació, la dignificació i el reconeixement de l’experiència professional de les cures, la sensibilització en matèria de corresponsabilitat i l’articulació de bases informatives de recursos disponibles en aquest camp.