Societat

CIÈNCIA

Mor l’astronauta Frank Borman, que va comandar l’històrica missió de l’Apollo 8

La nau de la NASA va ser la primera en orbitar a la Lluna el 1968

El cèlebre astronauta de l’Apollo 8 Frank Borman (1928, Indiana), que va comandar la primera missió en òrbita a la Lluna el 1968, ha mort aquesta setmana als 95 anys, segons ha anunciat la NASA. L’expilot de caces va portar els seus companys en l’indret més llunyà de la Terra al qual els humans havien arribat mai en aquell moment, a uns 96 quilòmetres de la superfície de la Lluna.

Borman, que va havia passat 15 dies en l’òrbita terrestre amb la nau Gemini 7 (1965), va ser membre el 1967 de la junta de revisió que va investigar l’incendi que va matar tres astronautes de l’Apollo 1. Més tard, Borman, que era coronel, va liderar l’equip que va redissenyar la nau, un pas decisiu perquè el programa no quedés anul·lat. Tot i la seva rellevància en tot el programa no va trepitjar mai la Lluna.

Després de la seva carrera a la NASA Borman va continuar el seu treball en l’aviació com a director executiu de la companyia Eastern Airlines. El 1986 va anunciar la seva retirada per estar al costat de la seva família.

Abans de ser astronauta, va ser pilot en la força aèria del seu país. Va assolir la llicència per volar amb només 15 anys. Més endavant va ser professor de termodinàmica en l’acadèmia militar de West Point. Després de la Segona Guerra mundial, el 1950, va servir a Filipines com a pilot de combat. Gràcies als seus estudis a l’Institut Tecnològic de Califòrnia el 1960 la NASA el va escollir com a part del grup del segon grup astronautes.

En la seva missió a la Lluna va ser un dels tres primers humans, juntament amb Lovell i Anders, en veure i fotografiar la seva cara oculta. L’Apollo 8 també va ser famós per assolir una imatge icònica de la Terra, l’“Earthrise”, feta el 4 de desembre del 1968.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia