Societat

societAT

La casa natal de Dalí a Figueres rep més de 5.000 visitants

L’equipament ha tingut una mitjana de 200 visitants al dia, amb pics els caps de setmana i el pont de l’1 de novembre

La casa natal de Dalí a Figueres va obrir portes el 20 d’octubre després de quatre anys d’obres. Des d’aleshores, unes 5.235 persones han passat per les instal·lacions, segons recull l’ACN. L’equipament ha tingut una mitjana de 200 visitants diaris amb pics els caps de setmana i el pont de novembre, quan es va exhaurir totes les entrades disponibles. L’espai museogràfic té un límit diari de 432 persones i els dissabtes i diumenges s’ha rondat el 80% d’ocupació. A més, està prevista una campanya d’atracció de visitants de cares al 2024 amb presentacions a Barcelona, Madrid, Perpinyà o París. Des del consistori afirmen que es tracta del “complement perfecte de l’oferta turística i cultural de la ciutat”.

El projecte immersiu vol ser un homenatge al pintor empordanès i també endinsar-se en la seva figura: tant la pública com la íntima i personal. Ho fa a través de diversos escenaris que combinen tant els espais físics que van tenir un impacte en la seva trajectòria com els més aspectes externs que van influir en el personatge.

El recorregut comença a la planta baixa i poc a poc l’espectador entra a la vida del pintor i l’espai on es va “forjar” la seva personalitat. Primer, a l’habitació que el va veure néixer l’any 1904. L’espai conserva intactes els colors que tenia a l’època, també uns dibuixos que s’hi van localitzar, dels quals se’n desconeix l’autoria. Després, el menjador i sala de jocs, la cuina -Dalí hi tenia prohibida l’entrada- i la galeria on la família feia vida i es reunia amb veïns i famílies que van acabar tenint un gran impacte en el Dalí infant.

Després, el recorregut es trasllada a la segona planta, on s’hi retrata el ‘Dalí íntim’ i l’espectador “entra a la seva ment”. Aquí es fa especial incís en la influència que Buñuel i Lorca van tenir en ell però també la irrupció de la Gala i el trencament amb la família. També s’hi inclou una sala “d’interrogants” on s’analitzen les seves inquietuds científiques per posteriorment endinsar-se en el ‘Dalí espectacle’, el personatge. La última planta ofereix una aproximació completament immersiva de la influència que el paisatge empordanès va tenir en l’obra del pintor.

Grups reduïts i entrada a 12 euros

La visita de poc més d’una hora es fa en grups reduïts d’un màxim de vuit persones amb un cost de 12 euros. Els grups escolars, menors de 18 anys i jubilats tindran entrada reduïda. Des que va obrir portes, ha rebut més de 5.000 visitants. En aquest sentit, des de l’Ajuntament destaquen la gran acollida que està tenint l’equipament i que ja s’està començant a recomanar “com a visita prèvia al Museu Dalí”.

A més, el consistori està treballant en una campanya d’atracció de visitants amb la mirada posada en l’any que ve. Per això, ja estan planificant presentacions a Madrid, Barcelona, Perpinyà o París.

Quatre anys d’obres

Les obres de rehabilitació de la casa van començar el setembre del 2019 però el procés d’adquisició de la finca, ubicada al carrer Monturiol 20, va començar molt abans. Concretament, l’any 1995 quan l’aleshores alcalde, Marià Lorca, va comprar la botiga Tamaris (que havia estat la notaria del pare Dalí) i part de l’entresòl.

L’any 2001, amb Joan Armangué d’alcalde, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l’entresòl, tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l’edifici als futurs usos. En total, les actuacions han costat uns 4,2 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.