societat
Neix una xarxa d’observatoris estatal contra l’LGTBI-fòbia
L’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya i Ikusgune, l’Observatori Contra la LGTBI+fobia de Vitoria-Gasteiz, van signar ahir un conveni per crear la primera xarxa d’observatoris contra l’LGTBI-fóbia de l’Estat espanyol. L’objectiu és aglutinar d’ara fins al 2025 tots els observatoris de l’Estat per poder tenir una eina que no només serveixi per fer una radiografia de l’LGTBI-fòbia en l’àmbit espanyol, sinó que treballi també per a la millora dels drets d’aquests col·lectius. En aquest sentit, una de les primeres actuacions ha estat la petició d’una entrevista amb la nova ministra d’Igualtat, Ana Redondo, per posar-se a la seva disposició, però també, com va destacar el president de l’Observatori de Catalunya, Eugeni Rodríguez, per dir-li que els “ha costat suor i llàgrimes arribar fins aquí” i que no poden “fer passes enrere”.
Rodríguez va tenir paraules d’agraïment per a l’anterior ministra d’Igualtat, Irene Montero, – “va posar el llistó molt alt”, va dir– i va exigir el desenvolupament de la llei trans, amb el reconeixement de les persones no binàries i les persones migrants LGTBI, i va expressar la seva preocupació pels discursos d’odi que “s’han sentit a les manifestacions davant de les seus del PSOE”. Després d’alertar també sobre la situació internacional, Rodríguez va subratllar que el nou govern ha de ser “progressista, plurinacional” i que “no ha d’anar cap mena d’alè a l’odi”.
L’Observatori alerta de la situació de la ciutat de Barcelona, on segons les últimes dades actualitzades per l’Observatori es produeixen el 51% de les incidències – 140 d’un total de 272 des del gener al 21 de novembre– i va anunciar que demanaran una entrevista amb el Comissionat LGTBI de l’Ajuntament i també amb el Síndic de Greuges.
Les incidències fins ara ja representen el 22% més que l’any passat i tot fa pensar que “serà un any rècord”, com ja ho va ser el 2021, amb un total de 284 incidències.