Societat

Els serveis d’atenció a les violències masclistes han atès 12.263 casos aquest any

El govern obrirà 7 nous SIE el 2024 a Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) han atès 12.263 casos de violència masclista des de gener al 31 d’octubre d’aquest any. En concret, segons un comunicat d’Igualtat i Feminismes fet públic amb motiu demà del 25N, Dia d’Erradicació de violècia contra la Dona, s’ha fet seguiment i acompanyament de 10.190 dones,1.597 filles i fills d’aquestes dones i 476 adolescents d’entre 16 i 18 anys. Pel que fa concretament a l’atenció per violència sexuals, els SIE han atès 582 casos, 93 dels quals eren adolescents. Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són un dels serveis públics de la xarxa d’atenció a les violències masclistes del departament d’Igualtat i Feminismes que ofereixen atenció, recuperació integral i reparació a les dones i filles i fills afectades per la violència masclista. Actualment hi ha 17 arreu de Catalunya.

Durant el 2024, s’obriran 7 nous SIE a les poblacions de Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat fet que suposarà triplicar el número de SIE en quatre anys i que “permetrà garantir la màxima equitat territorial i que els serveis s’acostin a totes les dones del país”, han indicat fonts del departament.

15 % més de trucades

D’altra banda, el telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista del Departament d’Igualtat i Feminismes, el 900 900 120, ha rebut 11.953 trucades, fins a 31 d’octubre de 2023. La xifra es tradueix en un augment sostingut de número d’atencions respecte al mateix període de l’any passat del 15,07%. Segons aquesta estadística, cada dia truquen a aquest telèfon 39 persones. En el 81,9% dels casos, qui truca és la mateixa víctima, en el 15,6% és un familiar o persona propera i en el 2,5% es tracta d’una professional.

Tal com es va posar d’ahir en la presentació de les denúncies rebudes pels Mossos d’Esquadra, les trucades posen també de manifest que en el 85,9 % dels casos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella. També hi ha un 6,8 % dels casos en l’àmbit familiar, i el 6,2 % dels casos en l’àmbit sociocomunitari i laboral.

Pel que fa a les formes de violència que es relaten a les trucades a la línia 900, les més freqüents han estat la psicològica (59,1%), seguida de la física (23%), econòmica (8,4%) i sexual (5,7%). La violència vicària i la violència digital representen un 3,3% i un 3,1% del total de trucades per motiu de violència masclista. Aquest és un telèfon gratuït obert les 24 hores del dia tots els dies de l’any i que pot respondre en 124 llengües diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona
salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona