Societat

Els serveis d’atenció a les violències masclistes han atès 12.263 casos aquest any

El govern obrirà 7 nous SIE el 2024 a Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) han atès 12.263 casos de violència masclista des de gener al 31 d’octubre d’aquest any. En concret, segons un comunicat d’Igualtat i Feminismes fet públic amb motiu demà del 25N, Dia d’Erradicació de violècia contra la Dona, s’ha fet seguiment i acompanyament de 10.190 dones,1.597 filles i fills d’aquestes dones i 476 adolescents d’entre 16 i 18 anys. Pel que fa concretament a l’atenció per violència sexuals, els SIE han atès 582 casos, 93 dels quals eren adolescents. Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són un dels serveis públics de la xarxa d’atenció a les violències masclistes del departament d’Igualtat i Feminismes que ofereixen atenció, recuperació integral i reparació a les dones i filles i fills afectades per la violència masclista. Actualment hi ha 17 arreu de Catalunya.

Durant el 2024, s’obriran 7 nous SIE a les poblacions de Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat fet que suposarà triplicar el número de SIE en quatre anys i que “permetrà garantir la màxima equitat territorial i que els serveis s’acostin a totes les dones del país”, han indicat fonts del departament.

15 % més de trucades

D’altra banda, el telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista del Departament d’Igualtat i Feminismes, el 900 900 120, ha rebut 11.953 trucades, fins a 31 d’octubre de 2023. La xifra es tradueix en un augment sostingut de número d’atencions respecte al mateix període de l’any passat del 15,07%. Segons aquesta estadística, cada dia truquen a aquest telèfon 39 persones. En el 81,9% dels casos, qui truca és la mateixa víctima, en el 15,6% és un familiar o persona propera i en el 2,5% es tracta d’una professional.

Tal com es va posar d’ahir en la presentació de les denúncies rebudes pels Mossos d’Esquadra, les trucades posen també de manifest que en el 85,9 % dels casos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella. També hi ha un 6,8 % dels casos en l’àmbit familiar, i el 6,2 % dels casos en l’àmbit sociocomunitari i laboral.

Pel que fa a les formes de violència que es relaten a les trucades a la línia 900, les més freqüents han estat la psicològica (59,1%), seguida de la física (23%), econòmica (8,4%) i sexual (5,7%). La violència vicària i la violència digital representen un 3,3% i un 3,1% del total de trucades per motiu de violència masclista. Aquest és un telèfon gratuït obert les 24 hores del dia tots els dies de l’any i que pot respondre en 124 llengües diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.