Societat

Luis de Guindos: “No podem cantar victòria amb la inflació”

En la XXVIII Trobada d’Economia de s’Agaró, el vicepresident del BCE ha explicat que encara hi ha “incertesa” sobre els efectes de l’augment de tipus en l’economia real

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha advertit aquest divendres que no es pot “cantar victòria amb la inflació”, segons recull l’ACN. En un discurs a a XXVIII Trobada d’Economia de s’Agaró, De Guindos ha remarcat que hi ha diversos elements “d’incertesa” en l’economia, i que els efectes dels augments de tipus dels últims mesos encara no s’han traslladat del tot en l’economia real. “La política monetària deixa sentir els seus efectes amb un retard d’entre 12 i 18 mesos, i aquí hi ha elements d’incertesa”, ha explicat. De fet, no ha descartat que hi hagi augments puntuals de la inflació.

Luis de Guindos també ha recordat que els estats hauran de començar a aplicar una política fiscal més prudent. En aquest sentit, el vicepresident ha recordat que aquest 2024 es recuperaran els objectius del Pacte d’Estabilitat, i que “la barra lliure d’aquests últims anys” no seguirà. “Som culpables de moltes coses però en política fiscal cap culpa, són els governs que l’han de fer”, ha afirmat. Segons ell, cal que es garanteixi “la sostenibilitat” a mig termini dels comptes públics, però amb un pla d’ajust “raonable, prudent, amb un ajust que no sigui brutal”. Segons De Guindos, a més, cal evitar “problemes” entre la política fiscal i la monetària.

Riscos en l’estabilitat financera

Pel vicepresident del BCE, hi ha una sèrie de riscos en l’estabilitat financera, entre els que ha destacat el fet que tot i que augmenta la rendibilitat dels bancs, no ho fa la seva valoració en els mercats financers. Per altra banda, també s’ha referit al fet que intermediaris bancaris com fons diversos tenen una percepció molt “benigne” de l’estat de l’economia i qualsevol “sorpresa negativa” pot suposar un xoc.

De la mateixa manera, De Guindos ha admès que el fet que els tipus segueixin elevats “per més temps” del previst pot acabar afectant les famílies, les empreses i els governs, tot i que per ara ha dit que l’impacte “és moderat”. Finalment, també s’ha referit a la “incertesa reguladora”, com els impostos a la banca, que ha dit sense referir-se a Espanya, s’han fet “en alguns països europeus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.