societat
El programa d’atenció a domicili a la crisi en salut mental s’estén a tota la demarcació
Fins el novembre, s’han atès 122 menors d’una mitjana d’edat de 14 anys amb trastorns de conducta o de l’estat d’anim
El programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental, gestionat per l’IAS, s’ha acabat d’estendre arreu de la regió sanitària de Girona. Els nous equips a les comarques del Gironès-Pla de l’Estany, Selva interior, Garrotxa i Ripollès s’han sumat als que ja havien començat a treballar a finals del 2022 a l’Alt i el Baix Empordà i a la Selva marítima, segons recull l’ACN. El programa és un pla d’acció d’intervenció de la crisi a domicili dirigit a la població de 6 a 17 anys i en una situació de complexitat, ja sigui per la vulnerabilitat sociofamiliar o pel seu estat psicopatològic. Fins al novembre, els equips d’atenció a domicili han atès 122 adolescents. La mitjana d’edat és de 14 anys i la majoria dels usuaris pateixen trastorns de conducta o de l’estat d’ànim. El 52% són nois i el 48% noies. De total de joves atesos en un any i escaig, 25 han estat donats d’alta.
L’objectiu del programa és abordar els casos que necessiten d’una intervenció intensiva però que, com a conseqüència d’aquesta situació de complexitat, els pacients i les seves famílies tenen dificultats per visitar-se als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) o anar als hospitals de dia, que són els recursos que cobririen aquest tipus de necessitat, juntament amb les unitats d’hospitalització.
En relació amb la problemàtica de salut mental del col·lectiu que abraça el programa, un 32% respon a un diagnòstic de trastorn de conducta, un 30% pateix un trastorn de l’estat de l’ànim, un 16% té un trastorn de conducta alimentària i un 10% trastorn d’ansietat. El 12% restant són persones amb problemes d’adaptació, trastorn per somatització o trastorn psicòtic.