Societat
Descobrir Anglès jugant
L’Ajuntament promou un joc en viu basat en la història del municipi amb l’objectiu que sigui un reclam turístic
Es juga en exteriors i a través d’una aplicació
Anglès estrenarà, a principi de l’any que ve, un joc en viu amb l’objectiu que els participants descobreixin la història i el patrimoni del municipi. Es tracta d’un recurs de dinamització econòmica, similar a un joc d’escapada (escape room), que el consistori ha impulsat com a reclam per atraure turistes a la població. A diferència d’un joc d’escapada, que té lloc en un recinte tancat, aquesta experiència es desenvolupa a l’aire lliure i té el municipi sencer com a terreny de joc. L’Ajuntament d’Anglès ha encarregat el disseny del joc a Escape the Town, una empresa especialitzada en jocs a l’aire lliure que ja s’ha implantat en quatre municipis de la demarcació: Palamós, Pals, Llívia i Puigcerdà.
Jordi Pibernat, alcalde d’Anglès, assenyala que l’equip de govern va apostar per aquesta eina perquè és una “manera original” d’atraure turisme: “Buscàvem com dinamitzar el turisme d’una manera diferent i, com que anem sobrats d’història i patrimoni, ens va semblar una oportunitat interessant.” La mecànica del joc és senzilla. Els participants es descarreguen una aplicació al mòbil i han de seguir les instruccions per resoldre reptes i enigmes basats en la història real del municipi. En el cas d’Anglès, per exemple, una de les proves tindrà lloc a la plaça de la Vila i anirà sobre el primer enllumenat públic que hi va haver a l’Estat. Una altra parlarà sobre el castell que va tenir Anglès i la batalla del Ter.
El joc, que és autogestionat al 100%, durà els participants arreu del municipi i els descobrirà tant la seva història com els seus elements arquitectònics i patrimonials més importants. Com que té lloc a l’espai públic, es pot jugar en qualsevol moment del dia i sense necessitat de fer cap reserva. Es recomana jugar en grups d’un màxim de quatre persones. El seu preu és de 29,99 euros per grup i la durada aproximada del joc és d’unes dues hores.
Màrius Mansilla, soci d’Escape the Town, destaca que aquesta eina ajuda a fer la cultura més “amena i accessible” i destaca que hi poden participar des de grups d’amics i famílies a empreses que fan construcció d’equips (team-building). A més, assegura que és un recurs interessant per a les escoles, perquè uneix cultura, tecnologia, història i part lúdica: “A més, es pot jugar en quatre idiomes diferents.” L’aplicació també permet competir contra altres grups amb un rànquing de punts.
L’Ajuntament d’Anglès ha fet una aportació de 6.000 euros per desenvolupar l’aplicació. “No tenim musculatura per obrir una oficina de turisme i tenir-hi personal treballant, però per a aquesta aplicació no ens cal ni un lloc ni cap persona que ho gestioni”, valora l’alcalde. L’estrena d’aquest joc, a més, coincidirà amb l’obertura del Centre d’Interpretació i Museístic Burés. “Aquests dos recursos es complementaran i tindrem un atractiu perquè la gent vingui a visitar el poble. A Anglès, tenim un radi potencial de captació de públic important, i amb aquestes ofertes podem dinamitzar el turisme.” La inauguració formal de l’Escape the Town d’Anglès es farà el 12 de gener.