Societat
Casiana Ahumada, fundadora del restaurant La Riera de Sant Martí Vell
Va venir de l’Argentina el 1974 i des del restaurant La Riera va fer-se un nom en el sector
La fundadora i cap de sala del restaurant La Riera de Sant Martí Vell, Casiana Ahumada, va morir diumenge, dia 17, a l’Argentina, a l’edat de 85 anys.
Va néixer al país sud-americà el 1938 i va venir a viure a Catalunya el 1974. Es va establir a Sant Martí Vell, i un any després, utilitzant una masia catalana del segle XVIII, va donar llum al restaurant La Riera. Va començar fent-hi una cuina diferent de la que hi havia a la zona. Era trencadora i afrancesada, i aviat va començar a esdevenir un espai de referència del món culinari. El restaurant el freqüentaven personalitats de la cultura, com Joan Manuel Serrat i Lluís Llach, i també de la política, com els presidents Pujol i Maragall. Amb el pas dels anys, la cuina del restaurant va anar evolucionant cap a una carta més mediterrània i de producte de proximitat. Ahumada, a part de mestressa del restaurant, era també la cap de sala. L’any 2007, amb 69 anys, es va jubilar definitivament. Des d’aleshores, la seva filla, Luz García Elorrio, se’n va fer càrrec, fins que l’any 2019 el restaurant va tancar.
L’excap de cuina de La Riera Jimena Apellániz ens ha explicat que el local s’havia convertit en un lloc emblemàtic del Gironès, que per allà hi havien passat molts estudiants de l’Escola d’Hostaleria de Girona, i que era molt estimat pels habitants de la zona. També ens ha parlat de la fundadora, Casiana Ahumada, com una gran amfitriona, molt treballadora i amb bon gust. Segons ella, era una dona compromesa socialment, molt culta i que en una època en què a la cuina només hi havia homes, ella s’hi havia fet un lloc.
Fa una temporada que havia tornat a l’Argentina per una qüestió de salut.