Societat

Societat

Maureen Sweeney, la treballadora de correus que va salvar el Dia D (6 de juny del 1944)

El 5 de juny del 1944 era la data fixada de l’operació ‘Overlord’ per fer el desembarcament de Normandia. Sweeney, que treballava a correus i s’encarregava de pronosticar el temps, va preveure dos dies abans una forta tempesta al canal de la Mànega i va fer ajornar 24 hores l’operació

Maureen Flavin Sweeney, la treballadora de correus que va fer endarrerir 24 hores el desembarcament de Normandia, va morir diumenge, dia 17 de desembre, a l’edat de 100 anys.

Va néixer al comtat de Kerry (Irlanda) el 3 de juny del 1923 i, abans de complir la majoria d’edat, va deixar els estudis i es va posar a cercar feina. Va viatjar fins al comtat de Mayo, a la costa occidental, i allà va respondre a un anunci on s’oferia un lloc com a treballadora de correus a l’oficina local del Departament de Correus i Telègrafs. Era l’agost del 1939 i aquella oficina de Blacksod tenia una particularitat: a causa de la seva ubicació, s’havia d’encarregar de gestionar l’estació meteorològica de la zona. Era l’estació més occidental de l’illa i, per tant, la primera que informava de les tempestes que venien per l’oest.

Ja en plena Segona Guerra Mundial, les treballadores de l’oficina havien d’enviar diàriament un telègraf al Servei Meteorològic Britànic informant de la previsió. Després que l’Alemanya nazi s’apoderés de l’Europa continental, l’exèrcit aliat, comandat pel Regne Unit, els Estats Units i el Canadà, van planejar l’operació Overlord, que era el nom en clau per a la invasió del nord-oest europeu. L’atac consistia a desembarcar a Normandia i la data prevista, anomenada Dia D, havia de ser el 5 de juny del 1944. Però dos dies abans, el 3 de juny, dia de l’aniversari de Sweeney, la nostra protagonista, a través dels instruments meteorològics, va veure un lleuger descens de la pressió atmosfèrica, un vent d’11 km/h procedent del sud-oest i una lleugera pluja que anava en augment. Amb aquestes dades, Sweeney va pronosticar la possibilitat d’una forta tempesta a sobre el canal de la Mànega el dia 5 de juny. La seva lectura va ser enviada a la Gran Bretanya i allà va ser llegida per l’oficial de la Royal Air Force James Stagg, que era el meteoròleg en cap del general Dwight D. Eisenhower, encarregat de l’operació. En veure el pronòstic, Stagg, sense passar per l’enllaç habitual de Dublín, va trucar directament a la petita oficina de correus per corroborar les dades. Després de fer-ho i parlar amb Eisenhower, van acabar acordant l’ajornament del desembarcament un dia, salvant així el que podria haver acabat en una catàstrofe per als aliats.

Un cop acabada la guerra, Sweeney es va casar amb el fill de la cap de l’oficina, i quan aquesta es va jubilar, ella va agafar-ne el relleu fins al 2000, any en què es va jubilar. Actualment, el seu fill, Vincent Sweeney, és el guardià del far de Blacksod.

L’any 2021, el Congrés dels Estats Units li va atorgar un reconeixement per la seva feina. El seu nom va ser inclòs en el registre del Congrés i va rebre una medalla de la Cambra de Representants. A més, també va rebre un certificat del Museu Nacional de la II Guerra Mundial de Nova Orleans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia