Societat

Societat

El Club Escacs treu els taulers al carrer

L’entitat recupera l’espai de joc públic del Firal, on podrà jugar tothom qui vulgui

Clou així l’any de commemoració del setanta-cinquè aniversari

Olot recupera la gimnàstica mental a l’espai públic i posa un gra de sorra més en la construcció d’una societat més cohesionada i participativa. Després de més de quaranta anys, el Club Escacs Olot ha tornat els taulers de joc al Firal, el passeig més emblemàtic i cèntric de la ciutat, perquè tothom qui vulgui pugui fer-hi una partida o més, perquè serveixi de punt de trobada dels aficionats a aquest esport. Ho ha fet coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de la fundació de l’entitat.

Amb la voluntat d’acostar aquest joc a tota la ciutadania, l’any 1976, el club va inaugurar un tauler gegant al Firal amb peces d’un metre d’altura, que es guardaven en dues caixes de grans dimensions tancades amb cadenat, i el va posar a disposició del públic en general perquè pogués fer-ne ús. Al cap d’uns anys es va decidir treure la instal·lació, per la falta de manteniment i les bretolades.

La recent inauguració de les taules de joc clou el seguit d’actes que l’entitat ha dut a terme al llarg d’aquest 2023 per commemorar el seu setanta-cinquè aniversari. D’una banda, s’ha editat i publicat un llibre sobre la història i evolució del club al llarg de tots aquests anys; s’han instal·lat unes vitrines a la seu del club esportiu on es poden veure els principals trofeus, records i èxits, i el club ha estat l’escenari de la celebració del XXII Open Internacional d’Escacs Ciutat d’Olot. Tot plegat ha coincidit amb una temporada de grans èxits esportius. En concret, s’ha convertit en el club amb més fitxes de tot Catalunya, ha mantingut el seu primer equip a divisió d’honor –la màxima categoria dels escacs catalans– i té 500 alumnes a les classes de formació. Actualment, el club té més de 100 jugadors federats i és un dels cinc clubs amb més jugadors de Catalunya.

La història del Club Escacs Olot comença, formalment, el 13 d’agost de 1948 durant l’assemblea convocada per un grup de setanta-dos aficionats que es du a terme a l’Orfeó Popular Olotí, que va servir per definir les bases de l’entitat. Uns mesos abans, però, una dotzena d’aficionats als escacs ja havien format la Peña Ajedrez Olot, de la qual sorgí la idea de crear un club federat i que va donar lloc al naixement del Club Escacs Olot. Josep Munteis va presidir la primera junta, amb Joan Fajula de vicepresident, Salvador Minyana de secretari i Eliseu Bassols de tresorer.

El 1958 va ingressar a la Federació Catalana d’Escacs i això li va permetre disputar campionats oficials. També aquell mateix any Rafel Rivas va crear l’escut del club, que només es va modificar per normalitzar-lo al català l’any 1978 juntament amb el nom. El 2007, es va traslladar a les seves dependències del Casino Olotí. Destaquen fites històriques com l’organització de tornejos internacionals tancats entre el 1965 i el 1975 i els oberts des del 1989.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia