Noves mobilitzacions per demanar la derogació efectiva del ramal de la MAT
Ara, que fa 10 anys de la consulta de la MAT, la Plataforma demana que es faci efectiva la derogació
No a la MAT Selva ha anunciat a través d’un comunicat noves mobilitzacions de cara al 26 de gener i està preparant diferents actes per demanar la derogació efectiva del ramal de la MAT. “Pensem que no ens podem relaxar, en qualsevol moment l’Estat i REE podrien començar les obres atès que aquesta obra encara està en la Planificació Estatal prevista pel 2024. Ara que ja s’està treballant en l’alternativa i atès el risc que suposa mantenir aquesta obra en la Planificació pel 2024, demanem que s’esborri aquesta amenaça tot seguit. La derogació d’aquesta obra ja no pot esperar més. La situació actual és un risc inassumible per ningú”, afirma.
Així, per una banda, s’ha convocat una Assemblea General de la Plataforma No a la MAT a la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma, a les 19 h. Entre els punts d’ordre del dia hi ha la creació de la Comunitat Energètica Local i l’acord amb La Sobirana per impulsar la ratafia Corriols.
Durant el mes de gener també tindrà lloc a la mateixa biblioteca una exposició i subhasta d’una cinquantena d’obres d’artistes de la demarcació de Girona que han cedit les seves creacions per donar suport a la lluita contra la MAT. l’Exposició es podrà veure del 8 al 26 de gener, darrer dia en què tindrà lloc la subhasta de les obres i els beneficis es dedicaran íntegrament a les accions de la Plataforma per aconseguir la derogació del ramal de la MAT.
L’acció més espectacular -encara amb data per determinar- serà una jornada de vol captiu amb globus. L’objectiu de l’acció és “posar el crit al cel demanant la derogació del ramal de la MAT”. El globus farà viatges captius d’una alçada d’uns 30 metres per grups de 4 persones des d’on es podrà veure la riquesa del paisatge de l’entorn lliure del ramal de la MAT.
Deu anys de la consulta
El dia 26 de gener de 2014 va tenir lloc la Consulta sobre la MAT a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. Aquesta acció “va ser un èxit de participació (6.001 vots) i una demostració de rebuig de l’opinió (99% dels vots en contra de la MAT) de la ciutadania respecte d’aquesta infraestructura”, especifica el comunicat. Aquella acció, segueix explicant, va significar un punt d’inflexió atès que la veu sorgida de la votació va poder arribar fins al Parlament de Catalunya, la Diputació i també al Govern de la Generalitat. “En aquests tres estaments es va iniciar tot un seguit d’estudis i consensos que han permès arribar fins al punt on estem ara. I és que el Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar el desembre del 2022 que tenia una alternativa i que treballaria amb tots els actors per tal d’implementar-la com més aviat millor, atès que en la planificació elèctrica de l’Estat està prevista la construcció d’aquesta obra”.