societat
Sanitat considera “una falta de respecte” la pregunta del MIR que relaciona l’estrès d’un metge amb un trastorn
El president del Col·legi de Metges veu la qüestió “estigmatitzadora” i considera que és una caricatura en forma de pregunta
El sindicat Metges de Catalunya la titlla de ser “irrespectuosa” i “cínica”
Una pregunta de l’examen per convertir-se en MIR (Metge Intern Resident), que va tenir lloc dissabte, ha indignat el propi secretari d’Estat de Sanitat, Javier Padilla, que l’ha titllat de “lamentable” i de “falta de respecte a tots els professionals de l’atenció primària”, en un fil a X. La pregunta exposa el cas d’un metge que acumula retards a la consulta, fet que crea “algun conflicte”, tot i ser el primer i l’últim a sortir, i que no pot tenir vida social; l’examen demana quina seria l’orientació diagnòstica entre quatre tipus de trastorns. El president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, ha qualificat la pregunta d’”estúpidament estigmatitzadora” i el sindicat Metges de Catalunya, d’“irrespectuosa” i “cínica”.
Padilla ha afirmat que l’últim que necessita la situació de l’atenció primària és una “caricatura en forma de pregunta que obviï que el que es dibuixa com a ‘cas clínic’ és la realitat forçada quotidiana de milers de professionals tan compromesos com maltractats”.
El que ocupa el segon càrrec de Sanitat ha puntualitzat que les preguntes del MIR les elabora un comitè d’experts en què no participa cap persona del ministeri i que, per garantir la independència de l’examen, la comissió qualificadora en coneix el contingut al mateix temps que els aspirants.
Per la seva banda, Padrós assenyala també a X que incorporar una pregunta com aquesta és “lamentable”, ja que és “desafortunada”, “equívoca” i que “no aporta valor”. A la mateixa xarxa, el vocal de Comunicació de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), també n’ha qüestionat la idoneïtat.
El sindicat Metges de Catalunya la troba “profundament irrespectuosa” i “cínica” i insta el Ministeri de Sanitat a disculpar-se per la inclusió d’un cas que “culpabilitza” i “patologitza els professionals que pateixen ’burnout’ per les mancances del sistema”.