El convent de camí a la lectura
Arenys de Mar reprèn les obres aturades durant quatre mesos de la futura biblioteca que s’integrarà a l’edifici de les clarisses
L’Ajuntament confia que es compliran els terminis perquè es disposa dels ajuts externs per valor de 5,1 milions d’euros
La transformació del convent de les clarisses en la futura biblioteca d’Arenys de Mar obriran les sales fosques que acollien les monges de clausura en espais oberts i lluminosos, com a espai de trobada i que convidi a la lectura. Les obres per reconvertir l’edifici religiós en un equipament públic s’ha reprès després d’una aturada de quatre mesos. L’empresa que ha de fer el nou edifici i restaurar el singular convent de clausura es va adjudicar les obres per un import de 5,1 milions d’euros, però, al setembre, va decidir parar màquines. “No veien clar aspectes de l’obra i es queixaven d’errors de càlculs i que els fonaments no estaven ben dimensionats”, explica el regidor d’Urbanisme, Domènec Massuet, que reconeix que, a hores d’ara, encara no té el llistat de les mancances de les dues empreses que intervindran en el projecte, la constructora i l’empresa instal·ladora de serveis. “Ells volien un model en tres dimensions de l’estructura”, hi afegeix Massuet, que reconeix que es reclamaven més diners, però finalment els treballs tiren endavant tal com es va aprovar.
Els malentesos i entrebancs inicials han portat el nou govern municipal a contractar l’equip redactor del projecte H3O i Domingo Ferrer Arquitectes, que no porta la direcció d’obra, però sí que assessorarà el consistori durant els treballs de rehabilitació de l’antic convent i la construcció del nou espai, que quedarà integrat per la part del darrere, on hi havia el pati i els horts del recinte religiós.
La constructora Gicsa, que al·legava manca de documentació per continuar amb el projecte, s’ha compromès a enllestir l’obra en el termini d’un any i mig, segons explica Massuet. “Han reajustat el calendari i la simultaneïtat de feines per acabar a temps”, diu el regidor, que reconeix que no es poden permetre més entrebancs per no posar en perill les subvencions externes que ha rebut l’obra, que hauria de finalitzar el novembre d’aquest any.
La nova biblioteca suma un total de 5,1 milions d’euros d’ajuts externs, un 83 % del total del finançament necessari. “Si no complim, ens tocarà tornar els diners amb interessos”, alerta el regidor, tot i que algunes de les subvencions s’allarguen per executar fins al 2027.
El projecte va ser el més ben valorat del concurs per al finançament dels projectes culturals atorgats per l’Estat amb els fons Next Generation per a la rehabilitació sostenible d’edificis públics, amb una aportació de 2,7 milions d’euros. L’edifici tindrà plaques solars, sistema de geotèrmia i un disseny per tenir una climatització eficient. Aquests ajuts se sumen a subvencions d’altres administracions: els dos ajuts de la Generalitat d’1,3 milions d’euros i gairebé 100.000 euros per a la rehabilitació de l’antic convent, així com uns 900.000 euros de la Diputació de Barcelona.
El convent de les clarisses va passar a mans municipals el 2017, després de deu anys d’anar-hi al darrere per aconseguir comprar la finca per 1,3 milions d’euros. Els gairebé 4.000 m² del solar donaran cabuda a l’edifici de la nova biblioteca, integrada darrere del convent, que, a més fomentar el gust per la lectura, es vol convertir en un espai de trobada.
El disseny deixa sales diàfanes que per fer-hi actes i espais de connexió a internet i d’estudi o treballar en un ambient més reduït. S’hi accedirà des del pati, que es convertirà en l’entrada principal.
La façana principal del convent, per on els veïns portaven els ous a les clarisses quan es volien assegurar que així no els plouria, es restaurarà. Tot l’edifici està protegit com a bé cultural d’interès local (BCIL) i se n’ha de conservar l’estat original. La voluntat del consistori és que l’equipament situat davant els jardins de l’asil Torrent es pugui obrir com a zona verda i connectar millor l’accés amb la riera.
Definint un nou pla d’equipaments
Quan acabin les obres a les clarisses es podrà traslladar la biblioteca Fidel Fita i quedarà buit l’edifici de Can Juncosa, que es va convertir en biblioteca el 1996 després d’acollir durant anys l’escola de música. El govern municipal assegura que es posa a treballar per definir un nou pla d’equipaments per tenir clar el futur d’aquest i altres equipaments disponibles per resoldre altres mancances de serveis que es troben a precari. L’edifici de Can Juncosa és un altre dels immobles catalogats com a bé d’interès local, amb dues plantes i unes golfes, a la cantonada del rial de sa Clavella, al centre del poble. El regidor d’Urbanisme d’Arenys de Mar, Domènec Massuet, no s’atreveix a dir quin pot ser el seu futur. Segons explica, l’Ajuntament també treballa per comprar les pistes de l’antiga escola del Cassà i així guanyar zones esportives per descongestionar el pavelló i apunta fins i tot la possibilitat de fer-hi una piscina. El canvi de peces dels equipaments públics podria tenir la incorporació del Casal de Sant Vicenç si, finalment, l’Ajuntament arriba a un acord amb la congregació de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, propietàries de la finca. La intenció seria poder llogar o comprar aquest espai a tocar de la zona esportiva i l’institut que fins avui ha funcionat com a casal de colònies i, els últims anys, com a centre d’acollida de menors migrats, sota la tutela de la Generalitat.