Societat

El gasoil per als generadors ja té una factura de 2 milions

Una avaria històrica

Des de l'apagada del dilluns 23 de juliol i fins ahir, es calcula que la ciutat ha gastat ja uns dos milions d'euros per proveir de gasoil els 150 grups electrògens que encara estan instal·lats als carrers per donar corrent elèctric. Les empreses Petrocat, Petronieves i Petrolis de Barcelona subministren el 90% del gasoil als generadors, i d'altres companyies, el 10% restant.

S'estima que diàriament s'han consumit uns 250.000 litres de gasoil, el preu del qual ha anat oscil·lant, com ja es habitual, i en aquests deu dies ha passat de 0,55 a 0,65 cèntims per litre, més el 16% d'IVA. Dels generadors que hi ha al carrer n'hi ha de diferents potències: des dels que gasten entre 200 i 300 litres al dia fins als que consumeixen entre 2.000 i 3.000 litres i als quals cal subministrar combustible fins a tres vegades en 24 hores.

La factura de llogar els aparells l'està assumint Fecsa Endesa, mentre espera passar comptes amb Red Eléctrica i que es resolgui la responsabilitat de l'apagada.

Per tenir una idea aproximada del que representa la despesa de gasoil que fan els grups electrògens, es pot comparar amb la quantitat que gasta a la setmana el compressor d'una obra per fer una casa de pisos, quantitat que pot oscil·lar entre 300 i 1.000 litres.

Totes les fonts consultades neguen la presumpta perillositat del gasoil que ahir va denunciar amb contundència la Síndica de Barcelona. Els tècnics de les empreses petrolieres expliquen que el gasoil, a diferencia de la gasolina, té el punt de combustió per damunt de 65 graus. Pel que a la contaminació i els gasos que emeten els generadors, les fonts consultades asseguren que queda compensada per la quantitat de cotxes que han marxat de la ciutat.

Queixes i apagades
D'altra banda, els grups electrògens continuen provocant les queixes dels veïns, que en alguns casos els han desplaçat pels seus propis mitjans, segons expliquen els xofers dels camions de l'empresa Petronieves, que fa una part del subministrament del gasoil. Altres grups electrògens han estat desplaçats per Fecsa Endesa "per qüestions tècniques i no pas per les queixes dels veïns".

Segons expliquen els tècnics de les companyies subministradores, quan es fa el proveïment dels grups electrògens, si aquests no estan connectats entre si, els veïns es queden sense corrent durant uns vint minuts. Segons la companyia, queden ara en actiu 144 generadors.

Un altre dels problemes que s'han detectat en els últims dies és el robatori dels cables de coure, que també ha fet que els veïns es quedessin sense corrent de forma puntual.

Previsió de Fecsa
Fecsa Endesa preveu que el primer transformador de la subestació de Maragall podrà entrar en servei el 20 d'agost i que deu dies després, el 30 d'agost, funcionarà ja el segon transformador.

Pel que fa a l'obra civil de la subestació, es farà en quatre etapes, que es clouran el 12 de setembre, el 27 de desembre, el 2 de gener i el 28 de febrer, la data de la total normalització.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Ferrer avisa que les destrosses de Girona i Figueres no quedaran impunes

girona
societat

Top Manta idea dues samarretes inspirades amb el Barça per ajudar als manters

Barcelona
societat

La piscina municipal, inservible durant 10 dies, arran de les fortes pluges

Balaguer
societat

La Caixa i la Fundació Jordi Comas Matamala s'uneixen per fer accions socials

girona
societat

SATSE condemna l’agressió a alguns treballadors de l’Hospital de Terrassa dimecres passat

Barcelona
societat

Les obres del Bus Ràpid entre Salt i Girona començaran de manera imminent

salt
societat

Aproven la suspensió de noves llicències comercials al Nucli Antic

olot
INFRAESTRUCTURES

Can Fèlix de Palol ja té el seu projecte

PALOL DE REVARDIT
societat

Restablerta la circulació de trens entre l’Ametlla de Mar i Vinaròs afectada per les fortes pluges

Barcelona