SOCIETAT
Inverteixen 361.000 euros per posar en servei els dos pous d’aigua de Salt
L’empresa supramunicipal Catsa sol·licita 666.900 euros en crèdits per activar les instal·lacions del Sitjar quan la Generalitat decreti l’estat d’emergència per sequera
L’equip de govern de Girona aprova els comptes (148,7 milions) de manera definitiva
El ple municipal de Girona ha aprovat aquesta tarda que l’empresa pública Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa), participada pels consistoris de Girona, Salt i Sarrià de Ter, demani dos préstecs per un total de 666.964,45 euros. Això permetrà posar en servei dos pous d’aigua de Salt quan la Generalitat declari l’estat d’emergència per sequera, previsiblement d’aquí a uns dies. El consistori invertirà 361.245,42 euros en les instal·lacions del Sitjar.
Dels dos crèdits sol·licitats, un és per import de 160.000 euros a tornar en cinc anys i l’altre és de 506.864,45 euros a tornar en deu. La inversió per als pous, la xarxa de sanejament (93.534 euros) i per a l’estació tractament i aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó), on s’instal·larà un evaporador de clor-gas valorat en 52.085 euros, forma part del paquet de més de mig milió d’euros. Catsa fa obres al sector de Vallvera de Salt, a tocar de la C-65, des de fa dos mesos.
L’acord per demanar els dos crèdits s’havia pres el dia 11 en la sessió del consell d’administració de Catsa. En la inversió total de gairebé 667.000 euros també hi ha inclosa la millora de la xarxa de sanejament i equips d’inspecció, ha dit el regidor d’Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot (Guanyem). El punt ha rebut els vots dels grups de l’equip de govern –Guanyem (8), Junts (6) i ERC (3)– i del PP (1). El PSC (7 regidors, avui) i Vox (1), en canvi, hi han votat en contra.
Places vacants a Catsa
Cal recordar que Catsa ha quedat en pocs mesos sense directora tècnica-gerent i sense director financer. La primera va ser acomiadada el juliol de l’any passat per «faltes molt greus» mentre que el segon va decidir plegar per raons professionals. En el ple del ordinari d’aquesta tarda, el regidor Cot ha dit que calculen que el mes de març ja haurien de tenir cobertes les vacants en la gerència i la direcció tècnica.
La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha criticat que l’Ajuntament de Girona, soci majoritari de Catsa, financi «amb recursos propis i, a més, amb endeutament» obres que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) «està finançant» per fer front a la sequera. Per la dirigent socialista, Catsa no té «pla d’inversions» i ha alertat que les obres per posar en servei els pous de Salt i a l’estació de Montfullà podrien fer apujar la tarifa de l’aigua, aquest any.
D’altra banda, l’Ajuntament també ha aprovat de manera definitiva el pressupost de la corporació per a aquest any (148.721.649,31 euros) amb els vots dels mateixos tres grups que hi va haver en l’aprovació inicial, el 18 de desembre: els 8 de Guanyem, els 6 de Junts i els 3 d’ERC. En contra, hi ha votat el PSC (7 edils), el PP (1) i Vox (1). El regidor Maxi Fuentes (PSC) no ha pogut assistir al ple d’avui. En canvi, s’ha reincorporat Àdam Bertran (ERC), absent en les sessions de les últimes setmanes per raons de salut.
La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem), ha justificat perquè s’han denegat les al·legacions que havien fet un treballador municipal i el PSC a l’aprovació inicial del pressupost. Considera que la sentència que dona la raó al treballador no és ferma i que no és cert que no hi hagi «previsió d’ingressos» tal com afirmaven els socialistes “perquè els ingressos, segons les ordenances, no tenen problema”, ha dit Aliu.
“Eficient i responsable”
Aliu ha assenyalat que l’equip de govern és «eficient i responsable», que els comptes incorporen grans projectes, entre d’altres, la Casa de la Tecnologia, Fira de Girona, el nou pavelló a la zona esportiva de Palau-sacosta i la reforma del carrer Narcís Blanch, a Pla de Palau-Sant Pau.
Bea Esporrín (PSC) ha criticat que el pressupost tingui la «xifra més baixa» (5,8 milions) en inversions des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, l’any 1979. La regidora ha comentat que l’equip de govern no té en compte el fet que s’hauran de pagar 2,2 milions als propietaris del Garatge Forné i les demandes d’empleats municipals, que podrien pujar a 1,2 milions. «El pressupost comença coix», ha dit Esporrín.
La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, ha recordat que han sol·licitat diners al Fons d’Impuls Econòmic de l’Estat per fer front al revés del garatge Forné. L’Ajuntament va demanar fins a 2,4 milions d’euros via un decret de l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), fa unes setmanes. «Tenir un pressupost fa que avui sigui un dia bo per a la ciutat», ha dit el batlle gironí.
Cedeixen un tram de la C-65 per al Trueta
El ple d’avui ha aprovat per unanimitat la cessió d’un tram de la C-65, en l’accés a l’antic peatge de Girona Sud de l’autopista AP-7, a la Generalitat de Catalunya -abans l’Estat l’havia cedit a l’Ajuntament. D’aquesta manera, el govern podrà executar les obres d’una rotonda per accedir als termes de Salt i Girona i al futur hospital Josep Trueta i campus de Salut. “L’àrea urbana és un projecte comú i compartit”, ha dit l’alcalde, Lluc Salellas.